Недостигът на инженери у нас е най-голям

Инженерните умения се оказаха най-дефицитни на трудовия пазар в България

Около 42% от работодателите у нас са затруднени да попълнят свободните позиции, в сравнение с 34% в световен мащаб. Позициите, които работодателите намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии, сочат резултатите от годишно проучване на Менпауър България за недостига на таланти.

„Ако не всички работодатели изпитват болезнените проблеми на световния недостиг на таланти, то има външни сили, които най-вероятно скоро ще ги поставят под натиск”, заяви Нaдя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска. Ето защо компаниите трябва да възприемат дългосрочен подход, за да са сигурни, че имат таланта, от който се нуждаят, за да постигнат своите бизнес цели.

Компаниите най-често цитират липсата на умения или опит като причина за надостига на таланти. „Това трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас”, добави Василева. „Всички тези страни задължително трябва да работят заедно, за да говорят на дисбаланса при търсенето и предлагането на пазара на труда”.

Сред решенията, които работодателите в България използват, са: да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие (59%); предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%); или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).

В световен мащаб работодателите, които имат най-големи трудности да намерят подходящите хора, за да попълнят позициите си, са в Япония (80%), Индия (67%), Бразилия (57%), Австралия (54%), Тайван (54%), Румъния (53%), САЩ (52%), Аржентина (51%), Турция (48%), Швейцария (46%), Нова Зеландия (44%), Сингапур (44%), България (42%), Хонг-Конг (42%) и Мексико (42%).

Най-търсените позиции в  България през 2011 г.
1. Инженери
2. Мениджъри/директори
3. Занаятчийски професии
4. Секретарки, лични и административни асистенти, помощен персонал за офис дейности
5. Техници
6. Шофьори
7. ИТ специалисти
8. Търговски представители
9. Счетоводители и финансисти
10. Машинисти/машинни оператори
източник: Менпауър България

В 21 изследвани държави от региона на Европа, Близкия изток и Африка един на всеки четирима работодатели изпитва трудности да попълни работни позиции поради липса на таланти и въпреки, че този процент е по-нисък от средния в световен мащаб, той е с три процентни пункта повече от 2010 г. и най-висок от 2008 г.насам.

Държавите, които изпитват най-големи трудности да намерят таланти, са Румъния (53%), Турция (48%), Швейцария (46%) и България (42%). Най-малко трудности с недостига на таланти изпитват Полша (4%), Ирландия (5%), Норвегия (9%) и Испания (11%).

Недостигът на таланти е нараснал с шест процентни пункта във Великобритания – от 9% през 2010 г. до 15% през 2011 г. Според работодателите в региона на Европа, Близкия изток и Африка, най-трудните за попълване позиции за пета поред година са занаятчиите, следвани от техниците и инженерите.

Коментари по темата: „Недостигът на инженери у нас е най-голям”

добавете коментар...

  1. неграмотен

    изслишни за неграмотни

  2. Unknown

    Как искате да имаме инжинери от всякакъв тип като в университетите преподават така че само ни забъркват! Аз за това прекъснах, защото има неща които са напълно изслишни и хората се отказват или самият университет ги отказва…

  3. Karaman

    Я си сверете статиите 😀 При конкурецията пишеше, че инженери бол, няма кой да ги наема 😀

  4. Иван

    А какви инженери се търсят такива от УАСГ или от ТУ ?

  5. Самуил

    Искам да кажа, че такива инженери от МЕИ Ленин бол. Само че дипломата, като я сложиш пред компютъра или печатната платка не почва да работи.

  6. Бат Илия

    Те работодателите обикновено искат някой с 400 лв нетна заплата да им строи космически совалки, по две на нощ, които те да продават по 4 милиона на парче. Е не стаа.

    И какъв е смисълът да си квалифициран, като когато дойде време за плащане работодателя те гледа като говедо и все няма пари, а джипа за 200 хил дето гори по 22 литра на 100 не спира.

  7. Митко

    Инженерите през последните 20тина години преход се превърнаха в определение за некадърник и неуспял човек. В кой латино сериал героите са инженери които създават реални блага? Героят на Баш Майстора от онзи соц. филм още е жив както и отношението към учените. Според мен това отдръпна младите от тези специалности и ето до къде я докарахме.

  8. Георги

    Като е най-голям недостигър да им предлагат по-големи заплати. Какъв е смисъла да си инженер в България, като взимат същите заплати като техници със средно образование. Ако някой се съмнява да провери във всеки един оператор на телекомуникационни услуги в Б-я.

Коментар