Фалстарт за цветните четци на е-книги

Производители на е-четци начело с Qualcomm отложиха масовото производство на първото цветно устройство по технология Mirasol. Подготвяният краен продукт не съответства на предварителния замисъл, пояснява изпълнителният директор на Qualcomm Пол Джейкъбс, цитиран от pocket-lint.com.

Той не уточнява за кога е отложен стартът на масовото производство на цветни е-четци. Според сайта liliputing.com, проблемът е в бледите цветове и недостатъчната яркост на екрана. 

Всеки пиксел на екрана, изработен по технология Mirasol, представлява вдлъбнатина с полупрозрачна шапка, която може да бъде преместена чрез въздействие с електрически ток. При попадане на светлина в "ямата" се получава интерференция, при която вълните на отразената светлина имат различна дължина, а човешкото око вижда цветно изображение.
 
През миналата година Qualcomm обяви, че първите устройства с технология Mirasol ще излязат на пазара в началото на 2011 г. По-късно компанията пусна няколко прототипа на новите устройства. През август 2010 стана ясно, че Qualcomm ще вложи $2 млрд. за строителство на завод за Mirasol дисплеи в Тайван.
 
Компанията вече разработва следващо поколение устройства, в които ще бъдат отстранени недостатъците на сегашния продукт. Джейкъбс вярва, че Mirasol има значителен потенциал и перспективи не само на пазара на е-четци, но и при таблетите.
 
Основно предимство на Mirasol дисплеите спрямо течнокристалните екрани е ниската консумация на енергия. Те не изискват подсветка, нито електричество за поддръжка на сформираното изображение. Освен това малкото време за реакция прави тези дисплеи подходящи за гледане на видео.
 
Производителите са на мнение, че цифровите четци постепенно ще изместят печатните издания. Миналия месец за първи път продажбите на е-четци в Amazon.com превишиха тези на хартиени книги. Amazon пусна първия си е-четец през 2007 година, а по данни на IDC през 2010-та продажбите на подобни устройства са достигнали 10,8 млн. броя.
 
Същевременно, устройства като iPad вече изпълняват ролята на цветни е-четци, наред с множеството им други функции. През юни миналата година Apple съобщи, че всяка пета продадена е-книга в САЩ е била купена от притежател на таблета iPad.

по темата: „Фалстарт за цветните четци на е-книги”

добавете коментар...

  1. Blah

    Не отричам факта, така е. 🙂
    Но какво общо има този факт към статията?

  2. До Blah

    всяка пета продадена е-книга в САЩ е била купена от притежател на таблета iPad – явно е, че iPad влияе на пазара на е-книги

  3. Sah

    Те Епъл се бутат там, нищо че нямат такъв продукт.

  4. Blah

    Един въпрос към редактора: какво отношение има iPad и подобните му към темата? В случая се говори за e-book устройствата, като Kindle. Не слагайте крушуте при дините.

  5. kiro666

    Браво technews, за бързата реакция, макар самият пропуск да не беше болка за умиране. Чудесно си вършите работа. Успех!

  6. kiro666

    От компанията не уточняват какъв точно е проблемът…
    Цитат от чуждестранен сайт :
    Unfortunately the colors currently tend to look pretty washed out and the screens aren’t very bright. While that might be good enough for a dedicated eBook reader, you’re not going to want this sort of a display in a tablet that you use to look at pictures, play games, or watch videos.
    Наистина не споменават кога ще ги пуснат на пазара, но проблема е, че цветовете са бледи, а Куалком имат по-големи планове за технологията си, съврзани не само с Е-книгите.

Коментар