Вирусите INF/Autorun оглавяват Топ 10 заплахи

Вирусите от семейството INF/Autorun оглавяват класацията Топ 10 заплахи за май, изготвена от ESET, с 6,58% от всички зарази. С това име се описват различни вируси, използващи файла autorun.inf като начин за компрометиране на компютърната сигурност.

Файлът съдържа информация за програми, които се стартират автоматично при използване на преносима медия (обикновено USB флаш памети) на компютъра – нещо, което е много популярно в наши дни. А хакерите използват това, за да заразят преносимите медийни медийни устройства с различни видове вируси.

На второ място е Win32/Conficker с 3,61% от заразите. Това е мрежов червей, който използва уязвимост в операционната система Windows за дистанционен достъп, без дори да са необходими административни права за управление на машината.

В зависимост от варианта си, Win32/Conficker може да се разпространява и през различни споделени папки или дори чрез преносими медийни устройства. Червеят зарежда т.нар. DLL файл или библиотека чрез процеса svchost. Тя се свързва с отдалечени сървъри и сваля допълнителни зловредни кодове.

Предвид пробойната, която ползва вирусът, ESET препоръчва на потребителите да ъпдейтват редовно операционната си система, да изключат Autorun и да не използват незащитени папки по корпоративната мрежа.

Трети в класацията е Win32/PSW.OnLineGames с 1.92% от заразите. Това е семейство троянци, които са използвани във фишинг атаки, при това специално срещу геймъри. Win32/PSW.OnLineGames върви (обикновено) с кийлогър и дори руткит, които събират информация, свързана с онлайн игрите и най-вече потребителските имена и паролите за участие в тях. Тези данни обикновено са препращани директно към предварително зададени от хакерите сървъри.

В Топ 10 на заплахите са още Win32/Sality, HTML/StartPage.NAE, JS/Redirector, HTML/Iframe.B.Gen, Win32/Autoit, Win32/Bflient  и Win32/Autorun.

по темата: „Вирусите INF/Autorun оглавяват Топ 10 заплахи”

добавете коментар...

  1. Деян

    Така е по-добре 🙂

  2. Деян

    Прочетете си заглавието и после си прочетете първото изречение на статията … нещо нередно ? 🙂

  3. Ваньо

    Autorun.inf се лекува с Panda USB Vaccine

Коментар