Неочакван проблем за бизнес софтуера у нас

 

Финансирането на десетки проекти в български компании по оперативните програми на ЕС се оказва под въпрос
 
Продажбите на бизнес софтуер у нас през 2011 година са изправени пред неочакван проблем. Финансирането на десетки проекти в български компании по оперативните програми на ЕС се оказват под въпрос до края на годината, съобщи блогът на CBN, позовавайки се на източници от ИТ сектора.

Нещата са в ръцете на чиновниците, в частност дали ще успеят да обработят проектите и да тръгне финансиране на покупката на нов или допълнителен ERP, CRM, BI, BPM, HR и друг вид бизнес софтуер преди края на 2011 година.

Мениджъри на големи малки и средни компании с остра необходимост от внедряване на бизнес софтуер изчаквали проектите да се се придвижат за финансиране.

В условията на криза и пределно ниска инвестиционна активност в софтуер, на карта е поставена не само конкурентоспособността на десетки предприятия от българския частен бизнес със стотици хиляди работни места. Приходите, запазване на кадрите и квалификацията на над 60 активни софтуерни фирми, работещи в сегмента, също са под натиск, предупреди CBN.

Според водещи вендори и интегратори, подобно забавяне на финансирането е имало и в Гърция, вследствие на което годината е била нулева за бизнеса. Най-големите страхове на Европа относно гръцката криза в момента са свързани именно с изключително ниската конкурентоспособност на гръцкия бизнес.

У нас положението е още по-критично, тъй като фирми с милиони евро оборот и десетки работни места управляват падащи бизнеси все още с тефтери и дори екселските таблици са им трудни, отбеляза CBN. Анализаторската компания смята, че е необходима среща между бизнеса и администрацията, отговаряща за тези програми, с конкретни въпроси и мерки.

по темата: „Неочакван проблем за бизнес софтуера у нас”

добавете коментар...

  1. :)

    Само за CBN липсата на финанси за инвестиции в софтуера е неочакван проблем :))))

  2. Иван

    Тогава да се ориентират към безплатен и отворен софтуер.

  3. Реалности

    Интересно. А пък акциите на Red Hat Inc. продължават да поскъпват. Защо ли…

Коментар