Google направи трезва оценка на чистата енергия

Наскоро Google.org публикува анализ за влиянието на иновациите в чистата енергия, който е едновременно оптимистичен и отрезвяващ. Проучването показва, че технологичните открития, заедно с политиките за насърчаване на чистата енергия ще имат положителен ефект върху икономиката и околната среда, пише GreenTech.bg.


Постиженията в областта на възобновяемата енергия добавят $155 милиарда годишно към брутния вътрешен продукт, като разкриват и 1,1 милиона работни места

Интернет компанията има за цел да бъде „въглеродно неутрална” и поощрява зелените технологии като мисли как да ускори развитието на чистата енергия. „Моделът ни разкри, че само 5 години забавяне в технологичните иновации доведе до $3,2 трилиона нереализиран БВП и общо 1,4 милиона  нереализирани работни места. Същевременно това са между 8 и 28 гигатона повече потенциални емисии до 2050 година”, посочват от Google.

Анализите, основани на икономически модел от консултантската компания McKinsey, разкриват потенциала на технологиите за чиста енергия да окажат влияние върху много социални проблеми. Например, постиженията в тази област добавят $155 милиарда годишно към брутния вътрешен продукт, като разкриват и 1,1 милиона работни места. Същевременно, това води до намаляване на разходите за енергия на домакинствата до $942 и потреблението на гориво до 1,1 милиарда барела. Очаква се и въглеродните емисии да достигнат ниво от 13% до 2030 г.

Пълният доклад засяга специфични теми като електрически автомобили, енергия от възобновяеми източници и природен газ. Той има за цел да анализира как по-чистите алтернативи на петрола и въглищата могат да се конкурират единствено на база на цената. Оказва се, например, че подобрение на батериите на електрическите коли до 2018 г. ще направи притежаването на такива автомобили по-изгодно отколкото са газовите.

Авторите на доклада по своя инициатива правят и някои оптимистични прогнози относно усвояването на нови технологии. Те смятат, че инфраструктурата за презареждане на електромобилите ще следва потребителското търсене. Ще бъде изградена преносната мрежа за големи проекти, свързани с възобновяема енергия, въпреки че това е голямо предизвикателство и е свързано с най-различни регулации.

Проучването показва, че различните регулаторни политики са от съществено значение, защото могат да толерират един или друг подход. Например, по-добрите EV батерии могат да доведат до масово търсене на такива превозни средства, докато евтиният природен газ може да спре усвояването на новата технология.

От гледна точка на добиването на енергия, експертите прогнозират, че дори и с технологични подобрения, възобновяемата енергия няма да може да конкурира цената на въглищата поне до 2030 г.

Коментар