Световни лидери ще отстоявят отворения интернет

Интернет трябва да остане отворен форум за комуникации и изразяване – около това мнение се обединиха група световни лидери от публичния и частния сектор, вкл. пионери в ИТ индустрията

Лидери от 34 страни, включително представители на публичния и частния сектор, обявиха по-рано тази седмица принципи за поддържане на интернет като форум за отворени комуникации и изразяване.

Предложенията наподобяват огласените през месец май от администрацията на Барак Обама политики за управление на собственото интернет пространство така, че да бъде насърчено създаването на по-отворен, оперативен съвместим, сигурен и надежден интернет чрез глобално партньорство.

Зад инициативата стоят фигури като интернет пионерите Тим Бърнърс-Лий и Винсънт Сърф. 14 ключови политики трябва да гарантират, че интернет ще продължи да стимулира технологичните и икономически иновации, като едновременно с това отговаря на определени обществени цели, вкл. защита на личното пространство, децата онлайн и интелектуалната собственост, се казва в официалното изявление на организацията.

Документът е бил изготвен по време на срещата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която промотира политики, насочени към подобряване на икономическото и социално благополучие на хората по целия свят, съобщи informationweek.com.

Колкото по-свободен е информационният поток, толкова по-силно става обществото, коментира в своя блог директорът по интернет политики на Белия дом Дани Уейцнер.

Групата порицава политики, като тази на иранското правителство, което изключи интернет достъпа на потребителите в страната към останалата част на света. Една от целите на новите принципи ще бъде да предотвратяват подобни действия в бъдеще.

Чуват се гласове за въвеждане на силен, универсален контрол над интернет от страна на правителствата. Ако тази тенденция продължи, има риск от балканизиране на интернет, което ще коства скъпо както на икономическите възможности, така и на усилията за отстояване на човешките права, коментират представители на Белия дом.

Политиката на Обама за киберпространството цели да балансира отвореността на интернет със защитата на личната свобода и сигурността. По дух, тя съвпада с принципите, предложени от глобалните лидери.

Новият документ промотира и защитава свободното движение на информация в интернет и поддържа отворената, разпределена и взаимосвързана природа на World Wide Web.

Групата световни лидери се надява също така да наложи и други принципи в глобалното киберпространство, като например: прозрачност, честност и отговорност; сътрудничество в разработката на интернет политики; ефективна защита на личното пространство; насърчаване на креативността и иновациите и др.

Коментар