ЕС е конфискувал двойно повече фалшификати

През 2010 г. митниците на ЕС са конфискували над 103 милиона продукта по подозрение в нарушаване на правата на интелектуална собственост (ПИС) по външните граници на Съюза, според публикувания вчера годишен доклад на Европейската комисия. В сравнение с предходната година, броят на спрените пратки почти се е удвоил – от 43 500 през 2009 г. той е достигнал почти 80 000.

Докладът съдържа и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на задържаните по външните граници на ЕС продукти, които са били в нарушение на ПИС. За пръв път в него се посочва също стойността на задържаните стоки, която се оценява на над 1 милиард EUR.

На челните места сред артикулите, задържани от митниците, са цигари (34%), канцеларски материали (9%), други тютюневи изделия (8%), етикети и емблеми (8%), облекла (7%) и играчки (7%). 14,5% от всички конфискувани стоки са продукти за домакински нужди, например шампоани, сапуни, лекарства или домакински уреди (сешоари, самобръсначки, части за компютри), които евентуално биха имали последици за здравето и безопасността на потребителите.

Една от основните тенденции тази година е нарастващият брой задържани пощенски пакети. „В сравнение с миналата година станахме свидетели на драстичен скок на задържаните пощенски пратки: броят на случаите се утрои (от 15 000 до над 48 000), като много от конфискуваните стоки бяха лекарства и козметични продукти. Тази тенденция към покачване отразява растящия брой покупки онлайн“, коментира Алгирдас Шемета, комисар по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите.

По отношение на страните на произход, Китай продължава да държи първенството по производство на продукти, нарушаващи ПИС – там са произведени 85% от всички такива изделия. Други страни, като например Турция, Тайланд, Хонг Конг и Индия, са начело в някои категории продукти (съответно хранителни продукти, напитки, различни от алкохол, карти за съхраняване на данни и лекарства).

90% от задържаните продукти са унищожени или въз основа на тях е започнат съдебен процес за установяване на нарушение, става ясно от доклада на Европейската комисия.

Коментар