Нови ограничения за опасните вещества в електрониката

 
 
От утре забраната за използване на тежки метали и други опасни химикали в електрическото и електронното оборудване ще обхване много по-широка гама от продукти.
 
Новите правила ще подобрят безопасността на редица електронни уреди като термостати, медицинска апаратура и устройства за управление, и ще предотвратят попадането на опасни вещества в околната среда. Те трябва да бъдат транспонирани в държавите-членки в срок от 18 месеца, съобщи Европейската комисия.

Новите разпоредби представляват актуализация на Директивата за ограничение на опасните вещества в електрическото и електронното оборудване. В сила остава забраната за олово, живак, кадмий, хексавалентен хром и бромирани вещества, забавящи горенето, като полибромирани бифенили (PBB) и полибромдифенили (PBDE).

За разлика от предишната директива, която засягаше само няколко категории електрическо и електронно оборудване (в това число домакински уреди, компютърна и битова техника), новите правила обхващат всички видове електронно оборудване, кабели и резервни части, като все още са възможни изключения в случаите, когато няма задоволителна алтернатива. Списъкът на забранените вещества ще бъде преразглеждан редовно.

Недопустимо е хората или планетата да бъдат излагани на въздействието на вредни вещества в случаите, когато съществуват алтернативни решения, заяви по този повод комисарят по околната среда Янез Поточник.

Новата директива предвижда постепенно разширяване на правилата с цел те да обхванат всички видове електрическо и електронно оборудване, кабели и резервни части, като предвиденият срок за тяхното пълно прилагане е 2019 г. Не по-късно от юли 2014 г. трябва да се извърши преглед на списъка на забранените вещества, който впоследствие да се актуализира периодично.

Маркировката „CE“, обозначаваща съответствие с европейските норми за електронни уреди, ще се прилага и за уреди, които отговарят на изискванията на Директивата за ограничение на опасните вещества.

Тъй като обхватът на новата директива е значително по-широк, тя предвижда преходни периоди с продължителност до осем години за новите продукти, за които се отнасят правилата.

За да се подпомогне изпълнението на целите на ЕС, свързани с добива на енергия от възобновяеми източници и енергийната ефективност, от новата директива са изключени фотоволтаичните панели.

Целта на Комисията е да се постигне плавен преход между предишната и новата версия на Директивата за ограничение на опасните вещества. За да се улесни спазването на правилата от страна на производителите, списъкът с често задаваните въпроси по директивата ще бъде актуализиран преди срока за транспониране в държавите-членки.

Действащата в момента Директива 2002/95/ЕО относно ограничението за употребата на определени опасни вещества в електрическото и електронното оборудване влезе в сила на 13 февруари 2003 г. В нея са посочени строги ограничения за използването на олово, живак, кадмий, хексавалентен хром, полибромирани бифенили или полибромдифенили в определени видове електрическо и електронно оборудване, като директивата следва да бъде редовно актуализирана.

Благодарение на този акт бе предотвратено изхвърлянето и потенциалното освобождаване на хиляди тонове забранени вещества в околната среда. Той не само доведе до съществени промени в продуктовите разработки в ЕС и в света, но също така послужи като модел за изготвянето на подобно законодателство извън Европейското икономическо пространство.

Коментар