Всяко 12-то Android приложение е опасно

Почти всяко 12-то приложение за Android устройства може да се причисли към зловредния софтуер, разкри изследване на компанията за информационна сигурност Dasient. Анализът на 10 хиляди приложения показва, че 800 от тях (8%) извършват скрито предаване на потребителски данни към външни сървъри.


Анализът на 10 хиляди Android приложения показва, че 800 от тях (8%) извършват скрито предаване на потребителски данни към външни сървъри
 

Някои програми самостоятелно изпращат SMS-и към всички контакти от адресната книга. Потребителят разбира, че на Android устройството му работи зловредно приложение, едва когато получи сметката от оператора. В проучването са открити 11 такива програми.

През последните 2 години броят на заразените приложения за Android е нараснал двукратно. Разработчикът Google е наясно със ситуацията и се опитва да поддържа чист онлайн каталога Android Market.

През март т.г. Google премахна от каталога 50 зловредни програми. Въпреки че престояха само няколко дни в Android Market, въпросните приложения бяха свалени от хиляди потребители.

Частично решение на проблема е използване на антивируси. Хакерите обаче разработват такива механизми, които са невидими за защитния софтуер.

През юни специалисти от Университета на Северна Каролина откриха опасно приложение, което се разпространява в завоалирана форма – във вид на предложение за най-популярната мобилна игра Angry Birds. Наречено Plankton, приложението използва уязвимост в операционната система, за да зареди в паметта произволни файлове и да ги пусне по-късно. Освен това програмата изпраща на хакерите персонални данни за притежателя на похитеното мобилно устройство.

По-рано специалистите откриха зловредния код DroidKungFu в четири приложения за Android, достъпни в няколко китайски магазина и форуми. DroidKungFu позволява на хакери да получат достъп до системата и да експлоатират две от известните уязвимости.

Коментар