Google амбицира Samsung да развива Bada

Samsung ще насочи допълнителни ресурси за развитие на собствената мобилна платформа Bada. Корейският гигант е провокиран от сделката по поглъщане на Motorola от Google, съобщи AppleInsider.com.

Samsung не иска да зависи от Android нито в хардуерен, нито в софтуерен аспект. Компанията е вторият по големина производител на смартфони в света, като повечето от тях са базирани на Android.

Ли Кун Хи, председател на борда на директорите на Samsung, нареди на висшия мениджмънт на компанията да осигури независимост от Android

Председателят на борда на директорите Ли Кун Хи е разпоредил на мениджънта на Samsung да засили позициите на Bada в отговор на ходоветe от страна на Google. При огласяване на сделката с Motorola, Ли Кун Хи е свикал спешно събрание с участие на всички шефове на потребителски подразделения, на което е дискутирана новата ситуация на пазара.

Президентът и главен изпълнителен директор Джи Сунг Чой е получил нареждане да диференцира смартфоните на Samsung, като ги направи по-качествени от тези на конкурентите чрез хардуерни иновации и привличане на талантливи програмисти.

Освен това шефът на компанията е настоял Samsung да премине по-активно към поглъщания и сливания, предава Ройтерс. Целта на ръководството е да направи Samsung по-конкурентен разработчик на софтуер. По-рано тази година Ли Кун Хи призова за разширяване на патентното портфолио на компанията.

Според анализатори, Samsung вижда, че не е изгодно да бъде само производител на хардуер. Компанията се опасява също така, че Android може да не оцелее в разгорялата се патентна война, а мобилният й бизнес зависи почти изцяло от платформата на Google.

Първата версия на Bada излезе в края на 2009 г., а в началото на настоящата година Samsung представи второ издание на системата. Bada разполага със собствени инструменти за създаване на приложения, както и с фирмен магазин  Samsung Apps.

По данни на Canalys, продажбите на смартфони Samsung с фирмената ОС възлизат на 4,5 млн. броя през второто тримесечие, спрямо 3,5 млн. през първото.

Коментар