Чип на IBM имитира човешкия мозък

BM направи решителна стъпка към създаване на изкуствен интелект. Нов чип на компанията имитира работата на човешкия мозък, като обработва информация едновременно от няколко източника.

Засега възможностите на чипа са ограничени до изпълнение на сравнително несложни задачи. В бъдеще обаче процесорът ще може да обработва много по-сложни операции, обещават изследователите.

Новите чипове ще намерят приложение в т.нар. „когнитивни” компютри. Те не само ще анализират данни, но и ще могат да правят заключения и хипотези, както и да се обучават, предаде CNET.

Ключовата разлика на IBM системата, в сравнение със съвременните изчислителни машини, е способността й сама да избира действията си в зависимост от постъпващата информация, а не да обработва данни според зададена програма.

В момента лабораторията на IBM разполага с два тестови чипа за провеждане на експерименти. Процесорите са изградени по 45-нанометрова технология и имат по 256 цифрови неврона. Единият от чиповете съдържа над 262 хиляди програмируеми синапса, а вторият има около 65 хиляди обучаващи се синапса.

В перспектива IBM планира да увеличи броя на невроните до 10 милиарда, а на синапсите – до 100 трилиона. Подобна система ще консумира около 1000 вата енергия.

Коментар