Половината РС потребители ползват нелегален софтуер

Близо половината потребители на персонални компютри в света (47%) използват софтуер, придобит по нелегален път, твърди нов анализ на BSA – сдружение на издателите на бизнес софтуер. В развиващите се страни този процент е още по-висок.

Изследването, проведено от Ipsos Public Affairs по поръчка на BSA, обхваща 15 000 потребители на компютри в 32 страни по света. Във всяка държава са проведени между 400 и 500 персонални и онлайн интервюта.

Повечето потребители на РС в развиващите се страни редовно се снабдяват със софтуер по незаконен път, като купуват лиценз за една инсталация, но ползват програмата на много компютри, или свалят пиратски копия от торент мрежи. Едновременно с това обаче потребителите изразяват поддръжка на принципите за защита на интелектуалната собственост.

Най-висок ръст на пиратството е регистриран в Китай, където 86% от потребителите регулярно придобиват нелицензиран софтуер. Следват Нигерия, Виетнам, Украйна, Малайзия, Тайланд, Индонезия, Саудитска Арабия, Южна Корея и Мексико. България не влиза в списъка от изследвани страни.

Пиратството в САЩ се определя на 36%, а в Германия на 21% от потребителите. Най-нисък е делът на потребителите на нелегален софтуер в ЮАР – една пета от всички (20%), сочи анализът.

По-голяма част от потребителите на РС погрешно смятат, че нелегалните начини за придобиване на софтуер са законни. В същото време потребителите разбират, че пиратството е широко разпространено явление и шансът да бъдат хванати е малък.

Представители на бизнеса по целия свят се държат така както домашните потребители на персонални компютри и имат сходно с тях отношение към проблема с пиратството, установява проучването.

Софтуерната индустрия губи 59 милиарда долара от действията на стотиците милиони пирати, коментира президентът и главен изпълнителен директор на BSA Робърт Холиман. Според него, за да бъде намалено пиратството, на бизнеса и редовите потребители трябва да се обясни какво е легално ползване на софтуер, както и да се засилят мерките за спазване на законите за интелектуална собственост.

Коментари по темата: „Половината РС потребители ползват нелегален софтуер”

добавете коментар...

  1. user4523

    Dio разбира се, че има логика за насочване на потребителите към Линукс. Развитието на Линукс е на гребена на вълната, затова се обсъжда активно, както за нея така и за други OSs. Естествено трябва да си запознат с интерфейса за да обсъждаш колко е опростен и дали бавно или бързо се подобрява поддръжката му.

  2. Сериозният бизнес ползва свободен софтуер, а вие?

    Близо половината потребители на персонални компютри в света (47%) използват софтуер, придобит по нелегален път.
    Не разбирам, статията го казва, сякаш е нещо лошо? Тази тенденция ще се засилва все повече и повече и това е добре, така трябва! Всеки опит за изкуствен контрол в каквато и да е сфера среща естествената съпротива на хората и е обречен на неуспех в дългосрочен план. Още повече, че няма такова нещо като нелегално придобиване на софтуер. Идеите могат и трябва да се разпространяват свободно и неограничено. Законът е крив, не хората.

  3. batkoko

    няма да дам и лев за скапаните програми докато шиб..ите пишман програмисти ( отнася се и за българските ) не започнат да слушат клиентите и да правят програмите както я иска клиента !!!! точка. искам тъпите програмисти да ми кажат как ще стане програмата и да работи добре а не как това не може онова не може. за всички останали дето реват за авторски права просто да млъкнат щото съм сигурен че всички игри на децата им са изтеглени от торенти и някой техен приятел спец е инсталирал игрицата на детето на лаптопа. същото се разбира и за филмите. престанете с тези лицензи, щото програмите като ги крадем не може да им изкараме парите дето струват да не говорим че и за хляб и салам няма. първо си оправете (програмистите и всички производни) подръжката на скапаните софтуери и самите софтуери, малко слушайте ко ви са говори, и ще имате по-реален шанс да си вземете парите за програмите, от колкото да ми пишете боклуци и после да ми ревете за авторски права и колко ви крадът и какъв голям програмист сте. ще се краде софтуер докато не се разбере че със сопата няма да стане работата. ако искаш да си на пазара на софтуера ще спазваш всички правила към клиента си както всички други бизнеси.

  4. Dio

    Няма логика да се насочат към линукс. Там развитието става прекалено бавно. Средностатистическият потребител с елементарни компютърни умения едва ли ще се оправи сам с линукса при първият проблем, защото няма опростен графичен интерфейс за повечето неща. Това се подобрява, но прекалено бавно. Много хора ще започнат да плащат за софтуера, който ползват ако им се наложи и ако им трябва. Но за момента не може да ги принудиш или ограничиш.

  5. бб

    Майкрософт са тези, които реват за авторски права и карат правителства в това число и българското да следи за спазването на авторските им права. А точно те трябва паметник да вдигнат на пиратите според мен. Ако го нямаше пиратският софтуер дали щеше да бъде толкова разпространена тяхната ОС!? Т.е. пиратите са необходимото зло за да продават те толкова много легални копия. Така че явно това е някакво равновесие между легален и нелегален софтуер. Ако вземат много да натискат да плащат хората ще се насочат към Линукс, но понеже сега никой не ги закача и вълкът сит и агнето цяло 🙂

  6. 5ko

    Защо хората, които ползват пиратски софтуер, непременно държат да се похвалят с това?
    Точно тези, които се хвалят заслужават да ги хванат, защото не са преодолели защитата на нито една програма сами, обаче бързат да се похвалят на целия свят, че са я изтеглили наготово и я ползват.

  7. НСБОП

    @c,

    Мерси, че ни каза. Идваме да те приберем 🙂

  8. c

    Аз пък си имам пиратска Maya 2011. За къф чеп да плащам 3500 долара за софтуер който няма да генерирам и долар печелба, а просто работя на него любителски:)

Коментар