101 българчета са регистрирани за участие в първия регионален кръг у нас на международното състезание FIRST LEGO League. Темата тази година е „Безопасност на храните”, съобщиха организаторите.
Учениците, записани до момента, са разпределени в 11 отбора, а победителите ще мерят сили с над 200 000 деца между 9-16 години от над 55 страни.
Участниците ще анализират темата за безопасността на храните и ще проучат рисковете от замърсяване като вредни насекоми, нестерилна преработка и транспортиране, както и нехигиенично приготвяне и съхранение. Тяхна основна задача ще бъде да намерят начини за предотвратяване или борба със замърсителите.
Отборите във FIRST LEGO League ще създадат, тестват и програмират робот за решаване на набор от мисии за безопасност на храните. Задачите са еднакви за всички, но всеки един от тях има свободата да намери собствено решение.
FLL се организира ежегодно в цял свят с мащабното участие на десетки хиляди ученици, състезаващи се на локално, а при успех, и на международно ниво. За тазгодишното издание на състезанието се очаква сформиране на близо 800 отбора само от Централна Европа и България.
FLL е програма, която помага на деца и юноши да навлязат в света на науката и технологиите по интересен и забавен начин, учи на отборен дух и насърчава в творческото решаване на сложни задачи.
Състезанието в България се организира от „ИКТ Училище“ и училище по роботика „Robopartans“, с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, като съорганизатор, които ще подготвят 4 отбора с ментори от компанията. Състезанието се подкрепя и от Telerik, които ще подготвят 2 отбора с ментори от компанията.
На 26 ноември ще се проведе регионалният кръг на състезанието в България. В началото на декември предстоят полуфиналите в Полша, а в началото на януари 2012 г. са финалите в държава от Централна или Западна Европа.
Кирил Митов, основател на училището по роботика “Robopartans” и сдружение “ИКТ училище”, връчи на българските отбори комплектите LEGO MINDSTORMS NXT, с чиято помощ децата ще изследват, развиват и споделят своите иновативни решения за безопасност на храните и така ще се подготвят за състезанието.