Intеl показва как ИТ управляват бедствия

60% от бизнес организациите, които губят своите данни, се провалят в рамките на половин година след бедствието, сочи проучване, представено от Intel в навечерието на форума за разработчици IDF. Компанията показа ролите, които играят разнообразни типове компютърни технологии в сферата на управлението на бедствия.

Изследователи от Intel разработват нова софтуерна архитектура Distributed Scene Graph, базирана на облака, която разчита на богата 3D визуализация, за да позволи на хиляди хора да участват в симулации на бедствия. Виртуалният опит помага на общностите да разберат какво е възможно да се случи в голям мащаб при използване на „поглъщаща“ сериозна игра.

Използването на онлайн игри в голям мащаб разширява участието срещу една малка част от цената на досегашните обучения. Естествените реакции на участниците в рамките на изолираната симулирана среда могат да бъдат наблюдавани и изучавани от експерти, които след това създават по-добър процес на взимане на решения и инструменти за обучаване на общността.

Друга технология, базирана на RFID tag, който се използва за автоматична идентификация на превозното средство, може да помогне за управление на задръстванията, планиране на маршрути и евакуация. Уникалността на платформата се крие в нейното високо ниво на сигурност и криптографско предпазване.

Огнена топка (Fireball) пък събира информация при пожар, като позволява да бъде направи оценка на ситуацията, преди да се изпратят хора на място. Технологията е пригодена за оцеляване в трудни условия като пожар и изпраща информация за температурата, потенциалните заплахи и качеството на въздуха.

Сензор за качеството на водата е проектиран да „усеща“ непрекъснато 16 параметъра на химическия й състав. Тази бюджетна платформа е изградена с лесен за управление потребителски интерфейс, който дава възможност на хората ясно да видят всички 16 параметъра и да преценят лесно ситуацията.

Друга важна област на изследвания е осигуряването на висококачествено видео за дистанционни доставчици на медицинско обслужване. Процесор, който плавно превключва между множество канали като WiFi и 3G, поддържа възможно най-силния и надежден наличен сигнал, за да предостави непрекъснато плавно онлайн видео. То може да се използва за видео разговор между специалисти, които не могат да получат дистанционен достъп до засегнати от бедствия области, и тези, които са на място в областта и се нуждаят от специализирана експертиза – например за провеждане на високоспециализирани дистанционни хирургични операции.

Въздушен радар за спешни случаи при управлението на трафика пък може да помогне на операторите в спешни центрове да правят мониторинг на маршрутите за евакуиране, докато ураган приближава града през нощта. При тази симулация бурята е попречила на полицейските хеликоптери, но данните от въздушния радар летят със самолет по-високо от облаците и се захранват от сървър, базиран на Intel Xeon процесор. В рамките на секунди усъвършенстваният алгоритъм на радара определя точното местоположение и посоката на всички превозни средства в зоната.

Коментар