Кузман Ганчев взе наградата „Джон Атанасов”

Д-р Кузман Ганчев, служител на Google, стана носител на наградата „Джон Атанасов” за 2011 година. За девети пореден път президентът Георги Първанов връчи отличието за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия цифров електронен компютър в света Джон Атанасов.

Президентът Георги Първанов награди Кузман Ганчев (в средата), Румен Христов (вляво) и Харалабми Хараламбиев за постижения в развитие на информационното общество

Роден преди 30 години в София, Кузман Ганчев завършва компютърни науки в Swarthmore College – Пенсилвания, със степен бакалавър, като е отличен със специална награда за висок успех. Той притежава магистърска степен от Университета в Пенсилвания, където през 2010 година защитава успешно и докторската си дисертация в областта на машинното самообучение с приложение в компютърната лингвистика, по която работи в продължение на няколко години.

Ганчев е автор на общо 22 научни публикации, излезли в над 300 престижни международни списания и в трудове на международни конференции. Член е на международни програмни комитети, има референции за дейността си от известни учени.

През 2008/2009 г. е гостуващ научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, водил е курс на тема “Линейни модели в машинното самообучение” в Магистърската програма по изкуствен интелект на Факултета по математика и информатика на Софийския университет. През 2011 г. е в програмния комитет на семинара по “Извличане на информация и знания”, който се провежда в Хисаря.

Кузман Ганчев е автор на софтуерен пакет за машинно самообучение, който в момента се използва във фирмата Онтотекст AД, София, за анализ на биомедицински текст. Други подходи и конкретни системи, разработени от него или с негово участие, се използват в американските компании TrialPay Inc. и Bank of America.

Един метод за намаляване на количеството машинна памет, необходимо при самообучение, предложен в негова статия от 2008 г., е намерил признание и се използва в компанията Yahoo! Inc. От есента на 2010 година Ганчев е на работа в компанията Google.

За втори път държавният глава връчи Грамота за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България. Хараламби Хараламбиев от центъра за приложни изследвания и разработки на фирма „Мусала Софт” е носителят на грамотата през тази година.

Георги Първанов връчи и наградата “Джон Атанасов – за ученици“. Лауреатът тази година е Румен Христов, ученик в Природо-математическата гимназия “Нанчо Попович” в Шумен.

Коментар