Инфраструктурата се превръща в гъвкава система

Проучване сред 1000 водещи ИТ мениджъри показва, че на първо място за тях през 2011 г. е изграждането и поддръжката на гъвкава инфраструктура. Само година преди това инфраструктурата е била едва на осмо място сред ИТ приоритетите в същата анкета, съобщи Вяра Чангърова, старши мениджър клиенти във Fujitsu, по време на семинара „Ден на динамичните инфраструктури” в столичния хотел Хилтън.


Вяра Чангърова обяви, че изграждането на "гъвкави" инфраструктури по заявка на клиента е приоритет номер едно за Fujitsu
 
С термина „динамична инфраструктура” се обхващат дейностите по предлагане на инфраструктура като услуга (IaaS), а също и инфраструктурните решения и продукти. Според Чангърова, приоритет номер едно за Fujitsu е именно изграждането на гъвкави инфраструктури по заявка на клиентите, вкл. "облаци", които се развиват активно през последните години.
Наред с услугите и приложенията, динамичните инфраструктури са част от глобалното портфолио на компанията, тъй като те предоставят нови възможности за оптимизация и намаляване на разходите.
Облачни услуги вече се предлагат от Fujitsu в няколко от нейните центрове за данни, като този в Германия. „От март т.г. досега Fujitsu е реализирала доста решения за облачни технологии. Компанията ни предлага изграждане на частен облак на място при клиента с всички компоненти на динамичната инфраструктура”, допълни Чангърова. Всички облачни услуги са съобразени с изискванията на ЕС.
И според Ханс Лампрехт, мениджър за Румъния, България и Адриатика в NetApp, облакът е водещ приоритет за ИТ мениджърите през 2011 г., тъй като те търсят начини за намаляване на разходите за услуги. „Компаниите се насочиха към виртуализацията именно за да спестят пари – няма друга причина”, обясни Лампрехт. „А алтернативите са частен, хибриден или публичен облак. Но преди да се стигне до този етап, всичко започва от приложенията и изискванията на клиентите”, каза още той.

 
Ханс Лампрехт подчерта, че компаниите се насочват към виртуализация, за да пестят
В средата на облачната архитектура е вашият център за данни. А най-важните характеристики на частния облак са: ефективност на сториджа, скалируемост, непрекъсваемост на процесите, сигурност и интегрирана защита на данните”, обясни Лампрехт. Той представи и най-новите предложения в сторидж-портфолиото на NetApp – серията FAS, която включва решения с капацитет от 68 ТВ до 2880 ТВ.
Марио Вернер, мениджър продажби в компанията Syncsort, засегна темата за защитата на данните в облака и необходимостта от бекъп. Тези проблеми според него, са от особено важно значение, тъй като – по данни на проучвне на IDC – до 2020 г. общият обем данни в световен мащаб ще нарасне около 44 пъти в сравнение с нивата от 2009 г. и ще достигне 35 трилиона гигабайта.
Комплексните решения, които Syncsort предлага съвместно с NetApp, акцентират върху централизираната защита на данните, както и върху инфраструктурните компоненти за защита на данните в облака, поясни Вернер.
Общите решения на двете компании предлагат по-малко време за бекъп – с до 90% намаляване обема на данните (с което се постига до 90% намаление на разходите за хардуер за сторидж), понижаване на влиянието на виртуалните машини върху защитата на данните (което води до максимизиране на възвращаемостта на инвестициите), по-бързо и по-пълно възстановяване (в резултат на което се минимизират загубите от даунтайм)", допълни Вернер.
Според Тодор Тодоров, консултант технологични решения във Fujitsu, високата надеждност на решенията не заменя защитата на данните. „Затова е необходимо да се прави бекъп. Но трябва да се знае разликата между архивиране и резервиране – архивът не е бекъп; архивът трябва да е винаги достъпен онлайн”, обясни той.
Тодоров цитира данни от проуване на Gartner за водещите технологични тенденции през 2011 г., според което все по-широко ще се използва и дедупликацията на данни, заедно с виртуализацията на сървъри, по-голяма ще става ролята на диска в процеса на възстановяване и ще се разширяват възможностите за избор чрез репликация и снапшоти. В презентацията си Тодоров подробно се спря на двата типа дедупликация, използвана днес – на ниво файл и блок.
При нашите клиенти, които ползват системите от серията ETERNUS CS800, се наблюдава до 10 пъти намаляване на обема на данните след дедупликация, това е типичното съотношение”, каза Тодоров. Системите от серията ETERNUS CS800 намалват разходите за бекъп, а физическото пространство се редуцира с до 95%. „Тези системи са подходящи за клиенти, които ползват обеми данни мининум 2 ТВ”, поясни Тодоров.
В следващите седмици Fujitsu ще подпише договор със Syncsort за съвместно предлагане на сървърни решения, съобщи Вяра Чангърова. Така, заедно със стратегическия партньор NetApp, японската компания ще предлага в България пълна гама сторидж и инфраструктурни решения.
 

Коментар