Най-старият вестник вече излиза само онлайн

Векове наред читателите на шведския Post-och Inrikes Tidningar („Поща и вътрешни новини“) разлистват шумящите му страници, за да научат последните новости от страната. Но от 1 януари най-старият вестник в света вече не се отпечатва на хартия. Сега той съществува само в киберпространството.
Печатари-ветерани и читатели се опасяват, че неговата съдба ще застигне и много други стари и уважавани печатни издания. Главният редактор на вестника в продължение на 20 години смята спирането му от печат за културна катастрофа, предаде Асошиейтед Прес.
Post-och Inrikes Tidningar е основан в далечната 1645 г. от шведската кралица Кристина. От неговите страници тя е информирала своите поданици за държавните работи. Първите издания, които приличали повече на памфлети, били разпространявани от куриер и поставяни на информационни табла в малки и големи градове в цялото кралство.
В наши дни в Post-och Inrikes Tidningar дневно се публикуват по около 1500 официални обявления от корпорации, съдебни институции и някои правителствени агенции.
Хартиеното издание определено не бешe някакъв много разпространен таблоид. То излизаше в скромния тираж от около 1000 екземпляра, макар че се очаква уеб сайтът (https://poit.bolagsverket.se/) да привлече повече читатели.
Вестникът е собственост на Шведската академия, известна с това, че раздава годишната Нобелова награда по литература. Наскоро тя продаде издателските права на правителствената агенция за регистрация на шведски компании.
Независимо от онлайн трансформацията, Post-och Inrikes Tidningar остава номер 1 в класацията на Световната асоциация на вестниците за най-стари вестници, които все още се издават.

Коментар