Нова технология осигурява по-устойчив интернет

Финансиран от ЕС проект може да допринесе за по-добри широколентови връзки. TRILOGY получи наградата за интернет на бъдещето за забележителния си принос към архитектурата и протоколите на глобалната мрежа. Очаква се технологията да осигури по-бърза и по-надеждна интернет връзка на европейците.


В рамките на проекта TRILOGY са разработени три нови архитектурни блока с цел подобряване управлението на интернет трафика
 

В проекта, разработван в продължение на 3 години и струващ 9,2 млн. евро, са ангажирани изследователи и компании от Белгия, Финландия, Германия, Гърция, Испания, Великобритания и САЩ. Всички те са търсили методи за управление на трафика по такъв начин, че натоварването в зоните на пренасищане на мрежата да бъде сведено до минимум, което на свой ред води до по-качествена връзка за интернет потребителите. ЕС участва с 5,9 млн. евро във финансирането на това ИКТ изследване .

По-конкретно, TRILOGY стъпва на Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP) – разширение на стандартния интернет протокол TCP, което позволява прехвърляне на данни от един мрежов възел към друг по множество пътеки едновременно. Алгоритъмът използва многостранното свързване на крайните потребители и функциите за идентифициране на натоварване на интернет протокола, за да контролира натоварването на мрежата. Заедно тези разработки ще позволят по-устойчив, гъвкав и рентабилен интернет.

Интернет трафикът достигна безпрецедентни равнища. Например, само сайтът YouTube достига 3 млн. посещения на ден, а през 2011 г. всяка минута в него са качвани видеоматериали с продължителност 2 дни. Търсенето доведе до намаляване на наличната широчина на честотната лента и на моменти хвърляше съмнения върху стабилността на цялостната конфигурация на интернет.

Проектът TRILOGY разработи три нови архитектурни блока, за да помогне при управлението на натоварването на интернет трафика:

Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP) предава данни между два мрежови възела по множество пътеки едновременно, за да обедини капацитета и надеждността на всички тези пътеки и да се възползва от многостранното свързване на крайните потребители – например едно мобилно устройство с няколко безжични интерфейса. Версия с отворен код на този протокол е достъпна за операционната система Linux, като бе тествана и използвана също на Android и Nokia устройства. Oracle прилага MPTCP в своята операционна система Solaris.

Алгоритъм за насочване по много пътеки позволява на интернет рутерите да избират различни пътеки до определена дестинация в сравнение със само една пътека при сегашния подход. По този начин трафикът се разпределя между множество пътеки, което води до по-устойчиви интернет връзки в случай, че дадена пътека бъде прекъсната или претоварена, както и до цялостно подобряване на използването на мрежата.

Идентифицирането на натоварване (Congestion Exposure, CONEX) позволява на IP устройства да контролират и споделят подробна информация за натоварването в мрежата. Досега това бе възможно единствено за крайните точки в мрежата. В резултат на това от даден потребител или дадена мрежа може да бъде търсена отговорност за въздействието им върху останалите потребители. Това насърчава и инвестициите в нов капацитет.   

TRILOGY е финансиран по линия на Седма рамкова програма за научно-изследователска и развойна дейност (РП7) в подкрепа на новаторски решения в областта на ИКТ, които биха били от полза за гражданите и предприятията в ЕС. Резултатите от проекта вече се използват от компютърната индустрия и се включват в операционни системи с отворен код и други продавани на пазара операционни системи, за да се гарантират по-устойчиви и гъвкави интернет връзки за всички потребители.

Връчването на наградата бе оповестено на заключителното заседание на Асамблеята за бъдещето на интернет, която бе част от Седмицата, посветена на бъдещето на интернет (24-28 октомври), състояла се в Познан, Полша. С наградите за интернет на бъдещето се отличават най-добрите европейски и регионални инициативи, свързани с бъдещето на мрежата.

Коментар