Възможен е икономически крах на социалните мрежи

 

Балонът на социалните мрежи може скоро да се спука, предупредиха швейцарски учени
 
Стойността на социалните мрежи е силно надценена. Възможно е те да станат поредния финансов балон, ако са верни изчисленията на група учени от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих. 
 
В частност, цената на Facebook е съществено завишена, твърдят изследователите Питър Кауелс и Дидие Сорнет. Балонът може да се спука и всичко да свърши.
 
Оценката на една социална мрежа се извършва много по-лесно, отколкото на компаниите, които произвеждат стоки и предлагат услуги. Това е така, защото има пряка зависимост на приходите от броя на потребителите на социалната мрежа, пише ScienceNews.
 
Стъпвайки на тази основа, учените от Цюрих са изчислили рентабилността на Facebook (29%), годишния приход от един акаунт ($3,5) и печалбата на потребител (около $1). Те са отхвърлили сценария с неограничен експоненциален ръст на броя потребители, тъй като при него потребителите превишават броя хора на планетата.
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА  
Над 800 милиона вече са във Facebook  
Facebooк носи на САЩ $15 млрд. годишно  
Facebook ще остане частна още една година  
Facebook печели $500 млн. за половин година  
Реалната цена на Facebook е $66,5 милиарда  
Facebook ще стигне милиард през 2012 г.  
Facebook планира IPO при оценка от 100 милиарда долара  
Вместо това учените са приложили по-реалистични математически модели на ръст в броя потребители, които се използват например от биолозите при преброяване популацията на зайците. С новия подход, швейцарските изследователи са установили, че реалната цена на Facebook се движи в диапазона $15,3–20,2 млрд.
 
За сравнение, в момента финансовите анализатори оценяват социалната мрежа на $65–100 милиарда, т.е. налице е едно силно завишаване на стойността на Facebook. За да достигне подобна цена, проектът на Марк Зукърбърг трябва да увеличи 5-6 пъти приходите си от един потребител преди да излезе на борсата, което е непостижима цел.
 
Тъй като оценката и на други социални мрежи, от рода на Twitter и LinkedIn, расте стремително, то съществува реален риск от нов финансов балон. Той няма да е толкова опасен и мащабен като дотком балона от края на 90-те години на миналия век, но може да удари сериозно неустойчивата в момента американска икономика.
 

Коментар