Intel Classmate PC – в услуга на образованието

За мнозина у нас да разполагаш с компютър отдавна е ежедневие. В много семейства децата са се родили с РС в къщи. Технологиите, включващи също различните „умни” устройства, телефони и електронни игри за тях, са елементарен факт. Но един бегъл поглед към статистиката бързо ни отрезвява, че този факт не присъства навсякъде.

Сайтът на Националния статистически институт информира, че достъп до интернет имат 33,1% от домакинствата (данни за 2010 г.). „Лицата, които никога не са ползвали интернет” са 51,2%. Дори да приемем, че много от тях са възрастни хора и информационните технологии за тях не са така съществени, остават сериозен брой младежи и деца, поставени пред неравен старт. За тях мостът през технологичната пропаст предстои да бъде изграден.

intel classmate pc - top

Intel е една от водещите ИТ компании със сериозен ангажимент към преодоляването на технологичното разделение. Фирмата вече е реализирала в световен план проекти, с които над 5 милиона Classmate PC, базирани на Intel технологии, са намерили своите млади притежатели. След впечатляващия успех на инициативата в Латинска Америка, Северна Америка и Африка, тя се разпространява във все повече европейски държави, включително в страни като Германия и Швеция.

Предстои реализацията на пилотни проекти и у нас. Благодарение на представителството на Intel, в редакцията попадна един Classmate PC и ние с удоволствие споделяме тук нашите впечатления от него.

Първото усещане: не е от най-леките устройства! За деца от 7 до 10 би бил тежичък… Тестовата конфигурация показа 1668 грама на кантара, адаптерът е 228 грама.

Второто усещане: здраво е направен. Очевидно стремежът към надеждност и осигуряване на необходимата функционалност е „натежал” и физически.

Моделът „Convertible Classmate PC”,

или Quanta NL2 (което показва производителя), представлява нетбук компютър, който се „конвертира” в таблет със завъртане и обръщане на капака с екрана. Направен е по референтен дизайн на Intel, със специално внимание върху здравината на конструкцията.

В този Classmate PC липсват ъгли и ръбове – всички те са закръглени, за по-добра удароустойчивост, а и самите те да не нараняват.Целият корпус има солидно покритие от текстурирана гума, която надеждно го защитава и омекотява ударите. Същевременно, гумата осигурява здрав захват в ръцете, както и стабилност и върху най-гладката повърхност. В затворено положение дръжката на задната страна позволява нетбукът удобно да се носи като чанта.

intel classmate pc - ins

Цветът е тъмносив, трудно може да се нарече „атрактивен”, но със сигурност така компютърът повече ще устои на външни въздействия, които са „гарантирани” предвид младите му потребители. Екранът, клавиатурата и тъчпадът са водоустойчиви, така че предвидимите случайни оплисквания няма да засегнат електрониката. Екранът и твърдият диск са допълнително защитени с поемащи ударите елементи, а последният има и датчик за ускорение, който пази четящите глави и магнитните повърхности от повреда при вибрации и падане на устройството (до 60 см височина).

Конфигурацията

„Сърцето“ на платформата е енергопестящият Intel Atom N450, работещ на тактова честота 1,66 GHz; чипсетът е Intel NM10 Express. Нетбукът предоставя 10,1-инчов чувствителен на допир LCD екран с резолюция 1024х600 пиксела. Паметта е 1 GB, а твърдият диск – 160GB. Налична е въртяща се уеб-камера (1,3 мегапиксела).

Всички портове са на двете страни на нетбука: 2 USB2.0, VGA изход, аудио входове/изходи, SD-картов четец, захранване. Комуникациите се осигуряват от 10/100 Mbit Ethernet порт и 802.11 b/g/n WLAN адаптер. В гнездо на лявата страна е поставена пълноразмерна “писалка” за работа с чувствителния на допир екран.

Няколко думи за концепцията

Основната идея на Intel е да предложи на малките потребители и на образователните системи в отделните страни напълно функционални РС, с което съществено се различава от други конкурентни проекти. Концепцията е фокусирана върху това, подрастващите да натрупат опит с най-масово разпространените компютърни платформи и да могат лесно да пренесат усвоените умения в бъдещите си дейности в живота. Същевременно към тези платформи могат да бъдат привлечени софтуерни разработчици за успешната локална реализация.

Тестваният Classmate PC работи под Windows 7 Starter Edition. При стартирането се извежда прозорец за конфигуриране на „родителския контрол”, вкл. различни филтри върху уеб сайтове и приложения, както и възможности да се зададе график за използване на компютъра – с него не трябва да се прекалява, както често е практиката, а да се оставя време за всякакви други занимания за всестранното развитие на детето. След това се появява „обвивката” Blue Dolphin, предлагаща удобни настройки и работа с файлове и папки

Средствата за е-обучение

Предварително инсталиран е софтуерът e-Learning Class на Mythware Software (панел с бутони в горния край на екрана), чрез който ученикът се свързва и комуникира с учителя, а с негово разрешение – и с останалите ученици, участва в „електронния” клас, предава домашни, получава задания, „вдига” ръка… Intel организира обучения за учители, за да могат те по най-ефективен начин да владеят технологичните средства, да работят с е-класа, да го контролират и водят така, както и при традиционното обучение.

Българските програми в Classmate PC

В нетбука са инсталирини предварително няколко програми в помощ от една страна на обучението в началните класове, и от друга – на усвояването на компютърни умения. Те са създадени от Сирма Медия и са съобразени с програмите на МОН. Безспорно, усилията на творческите екипи заслужават отделна задълбочена публикация, тук само ще ги споменем накратко.

По заглавията в началните им екрани, това са: „Играчки-Закачки 1” за обучение по български и математика за нулев и първи клас, включващи основни навици за най-малките ученици да приготвят чантите си, да познават часовника, да броят и др.; „Играчки-Закачки 2”; „Гатанки-Сметанки” 1 и 2 (математика за 1-2 и за 3-4 клас); „Българска история и етнография” за 3-4 клас; „Човек и Общество – Опознай Родината” – география за 3-4 клас; “Smart Start” – обучение по английски;„Кръстословник”… Добавени са и електронно издание на История на България и Футболна енциклопедия.

intel classmate pc - bottom

Учебните програмни заглавия са изготвени много креативно, със забавна анимация, с глас и музика, за да могат учениците да изпълняват поставените задачи без да скучаят. В тях има включени методически указания за учители и родители (извеждат се с бутон „Метод Иглика” в началния екран на съответната програма), за да могат учителите да се подготвят предварително за заниманията, а и родителите да могат да участват за постигане на най-добри резултати с полезните средства.

Забележка заслужава фактът, че в основния екран на Blue Dolphin се виждат системни папки и настройки, които по принцип трябва да са скрити от малките потребители. Трябва да се поработи по това какво и как да виждат те на екрана, когато включат компютъра.

Работа в режим „таблет”

Капакът, изправен под ъгъл 90 градуса, се завърта и обръща върху клавиатурата. Включеният акселерометър позволява промяна на ориентацията със завъртането на устройството. Чувствителният на допир екран е резистивен – работи с натиск, затова се препоръчва използване на съответната „писалка” (която съобразително е добре вързана за корпуса), или евентуално с нокът, но докосването с пръст не предизвиква реакция.

Овладяването на оптималната реакция на екрана е въпрос на малко практика, но тук децата са показали, че усвояват нещата по-бързо от възрастните. В комплекта програми е включено разпознаване на ръкописно въведени знаци с писалката, алгоритъмът сравнително лесно разпознава въведеното, стига то да е по-близо до печатните символи. Включената поддръжка на руски език позволи при тестовете да се разпознават знаци/думи и на български.

Работа на батерия

Безспорно, основен параметър при мобилните устройства е времето за автономна работа без включване на захранващия адаптер. 4-клетъчната батерия на Classmate PC позволява над 4 часа разнообразно ползване (нормално е да се редуват периоди на активно ползване с периоди на бездействие). Това означава, че при напълно заредено устройство не е нужно учениците да носят зарядно – батерията ще покрие времето за учебни занятия.

Управлението на захранването е гъвкаво, позволява различни възможности за пестене на енергията. При изключени всички опции за пестене (постоянно светещ екран и изключен „режим сън”) и включен WiFi, устройството издържа около 2 часа 30 мин. Толкова трае и зареждането от разредена батерия (от автоматично изключване на компютъра).

Заключение

Intel Convertible Classmate PC e здраво сглобен нетбук, чиито възможности и функционалност ще отговорят на поставените цели за овладяване на компютърни умения у децата и подрастващите. Успешната реализация на благородната цел ще зависи също от доброто мотивиращо обучение на учителите и нивото на организация на самите е-класове, но солидната технологична основа е налице.

Коментари по темата: „Intel Classmate PC – в услуга на образованието”

добавете коментар...

  1. Анонимно

    Цена EUR 0, ама друг път.
    Производствена цена от $450 до $600 в зависимост от качеството. Считайте това едно $800 на бройка не ни мърда (и то цена без ДДС).

    Пак да живеят корумпираните български чиновници, които ще ти уволняват в БДЖ, ще ти закриват държавния резерв, ще орязват парите на БАН и така нататък…

Коментар