Интернет промени света като огъня

 

Род Бекстрьом, президент и главен изпълнителен директор на ICANN, заяви, че връщане назад от Интернет няма
 
Светът става все по-голям – миналата седмица станахме 7 милиарда души, докато през 2000-та бяхме само 6 милиарда. През 1999 г. интернет потребителите в света наброяваха около 200 милиона, а днес само в Китай има поне толкова, заяви Род Бекстрьом, президент и главен изпълнителен директор на ICANN, който гостува на домейн форум в София.

Ако през 1999 г. средностатистическият потребител е ползвал интернет няколко пъти седмично, то 12 години по-късно повечето от нас зависят от смартфоните, таблетите и РС-та си.

Някои смятат, че живеем в киберсвят. Интернет промени света и начина, по който живеем, и връщане назад няма. Така както хората, когато откриха огъня и започнаха да го използват за приготвяне на храна, те не се върнаха назад след това”, каза Бекстрьом.

Днес всичко и всеки е свързан с интернет, затова е необходима и по-голяма сигурност. Според президента на ICANN, действителността показва, че всичко, свързано с интернет, може да бъде „хакнато”.

ОЩE ОТ ДОМЕЙН ФОРУМ
 
Новите домейни ще ни донесат повече свобода
ICANN поддържа мултикултурен, децентрализиран интернет
Държавата ще следи за домейните на български
„Домейн форум” в София с участието на ICANN

Основният въпрос днес е как да се защитим. А единственият начин сигурността да бъде повишена е по-активното сътрудничество, като най-подходящ е децентрализираният мултидържавен модел”, категоричен бе Бекстрьом.

Той подчерта, че именно поради посочените причини, ICANN поддържа системата на домейните отворена. „Ползата от отворената система за имена на домейните се проявява най-силно в сферата на сигурността. Но не трябва да забравяме все пак, че интернет не е създаден, за да се гарантира сигурност, а за да се осигури гъвкавост”, заключи Бекстрьом.

по темата: „Интернет промени света като огъня”

добавете коментар...

  1. анонимно

    >Така както хората, когато откриха огъня и започнаха да го използват за приготвяне на храна, те не се върнаха назад след това”, каза Бекстрьом.
    Аз пък открих вкъщи електрическия котлон, за който явно Бекстрьом не е чувал. Връщане назад няма, но може да се върви напред…

Коментар