AMD с нови процесори за виртуализация

AMD пусна днес две нови серии сървърни процесори с подобрени производителност, мащабируемост и ефективност. Opteron 6200 и 4200, досега известни с кодови имена Interlagos и Valencia, повишават мащабируемостта за виртуализация с до 73%, съобщи компанията.


Процесорите AMD Opteron носят съществени ползи за облачните инфраструктури
 

Чиповете осигуряват по-голяма пропускателна способност за повече виртуални машини върху сървърите и обработка на непрекъснато увеличаващите се натоварвания. Като цяло, бизнесът ще получи с 84% по-висока производителност, твърди AMD.

Opteron 6200 и 4200 правят по-ефективни „облачните” обработки с половината енергия на ядро, 2/3 по-малко площ за инсталиране и до 2/3 по-ниска цена на платформа.

Сериите включват пълен процесорен портфейл от 4 до 16 ядра. Постигната е най-висока енергийна ефективност, в сравнение с предишни поколения платформи – до 4,375W на ядро, както и най-висок 2P сървърен TPCC резултат.

Новите процесори поддържат до 4 канала за паметта с модули памет до 1600 MHz и до 12 DIMMs на CPU, или общо до 384GB памет на CPU. Поддържат се също до четири x16 HyperTransport (HT3) връзки за до 6,4GT/s на връзка.

Според AMD, индустрията е в критичен момент: виртуализацията предложи ново ниво на консолидация и бизнесите се обръщат към облака за още по-висока гъвкавост и ефективност. „Ние проектирахме новия AMD Opteron процесор точно за този момент”, каза Пол Страсекър, корпоративен вицепрезидент и управител на Commercial Business, AMD.

Водещите OEM производители вече предлагат облачни, корпоративни и HPC системи на базата на сървърни процесори AMD Opteron. Новите сериии чипове ще предложат баланс от производителност, мащабируемост и ефективност, посочиха от компанията.

Същевременно, AMD обяви разширена пътна карта за 2012 г., касаеща платформата Opteron 3000. Тя е насочена към пазарите на „плътни”, с ниско потребление на енергия 1P системи за уеб-хостинг, уеб-услуги и микросървъри.

Първият процесор ще бъде 4-8 ядрен CPU с кодово име Zurich, очакван на пазара през първата половина на 2012 г.. Zurich е базиран на архитектура Bulldozer и използва новия Socket AM3+.

Серията AMD Opteron 3000 е насочена към хостинг доставчици, които изискват отделни сървъри за своите клиенти. Процесорите пестят разходи чрез по-ниска цена на инфраструктурата. Системи от Acer, Cray, Dell, HP, IBM и други партньори в каналите за дистрибуция ще бъдат на пазара в близките дни и седмици.

AMD въвежда също сървърни процесори „за вграждане”, проектирани за висок клас решения като сторидж системи за данни, телекомуникационни и мрежови инфраструктури. Тези чипове съответстват на необходимостта от продължителен живот на продуктите в "embedded" сегмента.

Коментар