КРС: Пазарът на GSM услуги е конкурентен

Телеком бизнесът се сблъсква с намаляващи приходи и засилващи се регулации, констатира проучване на агенцията за пазарни анализи CBN, данни от което бяха изнесени на форума BizTech 2011.

Въпреки това печалбите на операторите са устойчиви. Представители на регулатора и потребители оценяват различно степента на регулация върху телекомуникационния пазар в България, както и резултатите от нея за крайните клиенти.

„Има ефект от регулацията – намалихме цените плавно. За това говори и фактът, че телекомуникационните оператори обжалваха всички наши решения в съда”, заяви Детелина Кръстева, отдел „Пазарно регулиране”в КРС, по време на дискусията за телекомуникационния сектор.

Става дума за понижаване на тарифите на едро за т. нар. терминиране в мобилните и фиксираните мрежи. Mярка, провеждана на няколко стъпки от комисията, от която засега крайните клиенти не усещат желания ефект.

„Това, че приходите на телекомите от абонат падат, a oттам и общите им постъпления, означава, че конкуренцията е слабо изразена. Има олигопол на българския пазар – операторите си следят цените”, коментира ситуацията на пазара на мобилни услуги Валентин Ценов, преподавател в НБУ.

От КРС обаче твърдят, че мобилните оператори и в момента работят на средните европейски цени. Трите GSM телекома вече са започнали да предлагат нови пакети, тоест миксирали досегашните си оферти и цените им се променили. Така че от гледна точка на регулатора, при мобилните услуги пазарът на дребно вече е конкурентен.

„Ако смятате, че цените трябва да се свалят веднага, това няма как да стане. Отдавна водим тази битка с мобилните оператори”, заявиха от регулатора, който се намесвал само на пазарите на едро.

„Регулациите не са лост за вдигане на качеството на услугите. Качеството се саморегулира чрез конкуренцията”, коментира председателят на Асоциация „Телекомуникации” Антони Славински.

Той изрази задовлство от регулациите, както и от годишните отчети на КРС, които по думите му били добри за нашите условия, но проблемът според него се дължал на ниския авторите на КРС. Славински припомни, че КРС е временно явление и предстои пазарът да бъде регулиран само от Комисията за защита на конкуренцията.

Дискусията за телеком пазара повдигна и въпроса има ли място за четвърти GSM оператор, след като в рамките на четири години КРС за втори път обявява търгoве за мобилни честоти.

Първият опит за продажба на честотен диапзон през 2008 г. не даде резултат. Причината беше високата цена на лицензите, която отказа всичкипотенциални играчи.

Сега КРС се готви не за един, а за три нови търга за мобилни мрежи. Единият е насрочен за 7 декември и е по искане на регистрираната през юни тази година фирма “4джи ком”.

Предмет на процедурата ще бъде ресурс в честотния диапазон от 2 гигахерца, тоест не става дума за изграждане на класическа 2G мрежа, която пренася глас, а за мобилна мрежа от трето поколение, по която ще се пренасят данни.

По информация на КРС, шест компанни са заявили интерес към тези честоти – “Близу Медиа енд Броудбенд”, “Мобилтел”, “Арет Инженеринг”, “Космо България Мобайл” (“Глобул”), “Бизнес Телеком Адвайзърс” и “4джи ком”.

Засега не се знае кои от тях са купили тръжни книжа за участие в търга. Срокът за подаването на документите изтече на 14 ноември.Още няма информация и какво се случва по другите две процедури, провокирани от доставчика на сателитна телевизия „Булсатком” иWi-Max оператора „Макс телеком”, които имат за цел да продадат ресурс в диапазона от 1800 мегахерца.

„Четвърти мобилен оператор няма да има, но ресурсът ще се използва за LTE технологии. Проблемът е защо този диапазон не се е използвал досега?”, коментира Антони Славински.

Според него, в България няма шанс да се появи и т.нар. виртуален оператор в резултат на някой от обявените търгове, защото такъв бил манталитетът на собствениците на мрежи, които дори да имат свободен ресурс, не го предоставят на конкурентите си под наем за ползване.

„По целия свят операторът разпродава кабел. Тук е пълно с тъмни влакна(dark fibers) и всеки смята да бъде сайбия на кабелите си. Никога няма да има виртуален оператор в България”, твърди Славински.

От КРС обясниха, че за да работи един виртуален мобилен оператор, не са нужни честоти и лиценз, а единствено регистрация.

По темата накъде гледа телеком бизнесът, Антони Славински, който освен, че ръководи телеком асоциацията, е и шеф на департамента по „Телекомуникации” в НБУ, посочи, че основният приоритет вече не са  мрежите и притежанието им, а тяхното съдържание и за какво се използват.

„Досега беше важно колко мегабита пренасяш по мрежата, степента на проникването, броят на линиите и т.н. Развитието ще продължи в посока увеличаване скоростта на достъп. Но аз говоря за цифровия дневен ред, при който цялата дейност в областта на комуникациите и ИТ е по хоризонталата, тоест технологиите се прилагат в различни сфери и отрасли”, каза Славински и допълни, че в света все повече ще навлизат датчиците, което означава скоростно развитие на вградените системи и отваряне на широк фронт за развитие на българския ИКТ бизнес.

Коментари по темата: „КРС: Пазарът на GSM услуги е конкурентен”

добавете коментар...

  1. Стар на Библия комуникатор

    Разпродават тъмни защото има регулаторна ЗАЩИТА за СВЕТЛИ! А тук сме тъмна Индия – затова излезлите на светло бизнесмени ги пречукват или фалирват, чрез корупция в регулаторите. Нпр. дъмпинг, кроссубсидиране, нелоялни практики, неравноправни клаузи с клиенти и злоупотреби с конкуренти!!!
    Тъмни балкански субекти с ясни ПРЕСТЪПНИ МЕРАЦИ смеее. Кофти племе. Комуно-племе…

Коментар