Успех за български отбор по роботика

Български отбор по роботика отива на международни полуфинали, стана ясно след приключилия вчера в София първи регионален кръг на състезанието FIRST LEGO League (FLL) за деца от 10  до 16 години.


Отборът на KASAPIN40 ще представи България на полуфиналите на състезанието FIRST LEGO League в Поша

Българчетата от отбор KASAPIN40 завършиха с отлични резултати и се класираха за полуфиналите на състезанието, които ще се проведат в началото на декември в Полша.

Победителите Мартина Станчева, Александър Кръстев, Васил Василев, Марин Шаламанов и Христо Желев се подготвяха в продължение на 3 месеца преди състезанието под менторството на Цветко Трендафилов и Петър Петров от компанията SAP Labs България.

На световно ниво тази година се записаха 19 000 отбора от цял свят. На полуфинала българчетата ще се срещнат с над 160 деца от 18 отбора, които продължават напред в състезанието.


Темата на състезанието по роботика тази година беше "Безопасност на храните"

В Европа, където партньор в регионалните кръгове е организацията „Hands on technology”, се сформираха 779 отбора в тазгодишното издание  – от България, Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Швейцария.

Част от отборите бяха наградени и в отделни категории, сред които най-добра игра с робота, най-добра отборна игра, изключителна издръжливост и др.

Победители по  категории
 
Creative – категория "най-добра игра в робот"


Wise Move – категория "най-добра отборна игра"


Power Rangers – категория "най-добро проектиране"


KASAPIN40 – категория "най-добре представен проект"


Wise Move – категория "изключително представяне"

 

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Тази година темата беше „Безопасност на храните”. Децата се подготвяха и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др.

Организаторите от училище по роботика Robopartans отчитат голям интерес от страна на децата. „Като за първа година бяхме изправени пред доста предизвикателства, но можем да се похвалим с голям интерес от страна на участниците. Идеята ни е да организираме състезанието ежегодно и все повече участници да имат възможността да се включат”, сподели Кирил Митов, създател на училището. 

Коментар