Облачният Office 365 вече е достъпен у нас

Майкрософт започва да предлага за безплатно тестване у нас новата си облачна услуга Office 365, стана ясно на пресконференция в София. От днес решението е достъпно в 22 държави по света, вкл. България. Преди около половин година услугата дебютира на американския пазар.

Георги Ранделов, генерален директор на Майкрософт България, обяви достъпността у нас на новата облачна услуга Office 365

„Office 365 ще помогне на малките и средни предприятията да се съсредоточат върху основния си бизнес и да не мислят за ИТ инфраструктура. Служителите във фирмите ще могат да работят по-добре в екип, независимо къде се намират и какви устройства ползват”, заяви Георги Ранделов, генерален директор на Майкрософт България.

Интерфейсът и функциите на Office 365 са същите като на познатия и широко използван Office пакет на Майкрософт. Новата услуга обаче е облачна, т.е. приложенията се хостват на сървъри на компанията в различни дейта центрове по света, а потребителят заплаща месечна такса за ползването им.

Статистиката сочи, че първите компании, възприели Office 365, са намалили с до 40% разходите, в сравнение с офлайн употребата на офис пакета. В същото време производителността е нараснала значително, съобщи Михаил Златанов, мениджър решения за бизнес продуктивност в Майкрософт България.

От днес потребителите у нас могат да се регистрират и да ползват безплатно услугата. Към края на първото или началото на второто тримесечие на 2012 година Office 365 ще започне да се предлага комерсиално за потребителите в България.

Цените на услугата варират от 1,79 евро до 25,50 евро на месец за един потребител. Така например, за малки фирми с персонал до 25 души месечната такса ще бъде 5,25 евро за един потребител. Предвидени са също различни корпоративни планове за ползване на Office 365.

Облачната услуга включва най-добрите решения на Майкрософт за бизнес продуктивност – това са Office Proffecional Plus (приложенията Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote и др.), Exchange Online (имейл, контакти, календар), SharePoint Online (съвместна работа по документи) и Link Online (мигновени съобщения, аудио и видеоконференции директно от всички останали приложения).

Майкрософт наблегна на тенденцията все повече служители на компаниите да работят извън офиса и на различни устройства. Мобилността обаче изисква сериозни инвестиции в център за данни, вкл. хардуер, софтуер, обезпечаване на контрол и сигурност. ИТ инфраструктурата трябва да работи непрекъснато, да е сигурно защитена, да обезпечава достъп отвсякъде и т.н. Облачното решение дава тези гаранции на компаниите, като ги разтоварва от ангажиментите по изграждане и поддръжка на инфраструктура.

Майкрософт дава 99,9% гаранция за работоспособността на услугата, като в случай на отказ клиентът ще има право да получи обратно парите си за времето на престой. Значително по-ниски са началните разходи за облачното решение, а заплащането на услугата е според нуждите, като клиентът може лесно да добавя или премахва акаунти, например ако бизнесът му е сезонен.

Важно предимство на услугата е възможността за достъп отвсякъде – от компютъра в офиса, от мобилното устройство, било то iPhone или друго, през всеки браузър. Инструменти като Share Point и Link осигуряват съвместна работа по документи, онлайн общуване и пр.

Освен това потребителите на Office 365 могат по всяко време да преминат към най-актуалните версии на облачните приложения, без да заплащат допълнително за това, за разлика от не толкова удобната актуализация на офис пакетите.

Първият клиент на Office 365 у нас е БГСервиз, съобщи Георги Ранделов. Облачното решение е било внедрено само за 3 дни в офисите на компанията в София, Пловдив и Варна, като през това време не е прекъсван достъпът на 40-те служители до електронна поща.

Майкрософт е предвидила възможност за хибриден модел на работа, т.е. част от приложенията са в облака, а останалите при клиента. Когато потребителят се убеди, че облачната услуга работи, той може да премине изцяло към нея.

Коментари по темата: „Облачният Office 365 вече е достъпен у нас”

добавете коментар...

  1. Петър Панайотов

    Няколко удивителни за облака:
    -зависиш на 100% от добронамереността на чуждия оператор
    -къде остава сигурността на данните спрямо конкуренти и геополитически тактики и стратегии
    -шалтера,както при GPS системата остава в САЩ, т.е. новия вариант на финансовата глобализация е компютърната такава

    И тогава моето мнение се затвърди – Облака да си витае в облаците и няма място при мен. Казах.

  2. user

    Да ама не…. България я няма в списъка със страните.

Коментар