България и САЩ гледат към „нано” партньорство

България и САЩ направиха стъпка към евентуално партньорство в областта на нанотехнологиите. Индикации за това даде посланик Джейм Уорлик на проведената днес в БАН кръгла маса "Нанотехнологиите и новите възможности за технологични ниши".


Никола Съботинов и Джеймс Уорлик вярват, че България и САЩ могат да си партнират в областта на нанотехнологиите (снимка: БАН)

"Нека днес поставим началото на задълбочаване и развитие на научното партньорство – партньорството между българската наука и американската наука", посочи посланикът на САЩ у нас.

Джеймс Уорлик подчерта, че най-важната област, която трябва да задълбочи партньорството, са именно нанотехнологиите и изтъкна добрите традиции на България в науката, като цяло, и по-конкретно в математиката и инженерството.

Очакваме България да се изяви като водещата европейска страна в тази сфера", каза Уорлик.

Председателят на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов, припомни, че след преструктуриране на Академията на направлението нанотехнологии е отделено значително място в българската наука. Наши учени участват активно в международни проекти и научни форуми в областта на нанотехнологиите.

БАН представи български разработки, сред които робот за нано- и микроманипулации, върхова технология за електроовлакняване, технология за свръхтвърди нанокомпозитни покрития за индустриални приложения, фотокатализ, прилаган за очистване на въздух и води, електроовлакняване и др.

Кръглата маса бе организирана от  Консултативния научен съвет "Нанонауки, нови материали и технологии" при БАН.

Коментар