60 години от първия компютър в Европа

Преди 60 години Съветският съюз създава първия програмируем електронен компютър в континентална Европа. На 25 декември 1951 г. е въведена в експлоатация системата МЕСМ – малка електронна изчислителна машина, припомня блогът на Google, където е публикувано и специално интервю с Борис Малиновски, участник в проекта.

Работите по проекта започват още през 1948 година в лабораторията за моделиране и изчислителна техника към киевския Институт по електротехника АН УССР. Автор на идеята и ръководител на проекта е професор Сергей Алексеевич Лебедев.

Първоначално МЕСМ е замислена като изследователски модел за Голямата електронна изчислителна машина (БЕСМ). Когато виждат нейните възможности обаче, ръководителите на института решават да я превърнат в пълноценна машина за реални задачи.

Подобно решение е напълно обосновано. МЕСМ започва да изпълнява задачи, свързани с ракетна техника и ядрени бомби.

Изчислителната машина представлява оригинална разработка, в основата на която стои универсално артиметично устройство с паралелно действие, изградено с тригерни клетки. Изчисленията се извършват в двоична система с фиксирана запетая, като на всяко число се отреждат 16 разряда плюс един за знак.

Машината била способна да изпълнява операции като събиране, изваждане, умножение, деление, степенуване, сравнение с отчитане на знака, предаване на числа от магнитния барабан и др. Като оперативна памет са използвани тригерни клетки – капацитетът за данни бил 31 числа, а за команди – 63. Специален щекерен панел играел ролята на постоянна памет.

МЕСМ работела на тактова честота 5 килохерца и включвала 6000 електровакуумни лампи. Производителността достигала 3000 операции в минута. Като площ, машината заемала 60 кв.м., а консумацията била около 25 киловата.

по темата: „60 години от първия компютър в Европа”

добавете коментар...

  1. До #4,#2

    Елелктронно Вакуумните прибори-електронни лампи са програмируеми(т.е. Имат памет).

  2. До 3

    Говорим за българската дума компютър, а не за английската computer. В българският език тази дума означава електронно изчислителна машина (а това за което говориш е просто изчислителни машини).

  3. До 2

    Дали устройството е електронно, механично, оптично, квантово или биохимично, е въпрос на технология, а не на принцип.

    Етимологията на думата компютър може да се проследи до 17-ти век, когато се е употребявала в смисъл на изчислител. Съвременното определение за компютър е машина за обработка на информация, използваща алгоритъм, зададен под формата на последователност от инструкции (програма). Че машината трябва да е електронна, си е твоя интерпретация. Дори нещата вървят натам, че до две-три десетилетия, компютърът ще престане да бъде електронен…

  4. анонимно

    Под компютър се разбира електронно устройство, а не електромеханическо!

    Имаме:
    програмируема машина от Жакард – механична машина (без електроника) – отпада.

    Първият компютър от Тюринг – математически теоретичен модел и нищо общо с реалността – отпада.

    Z3 was an electromechanical computer – отпада.

    Така всички тези неща които цитираш отпадат!

  5. Наблюдател

    Първият компютър, в смисъл на програмируема машина, е създаден още в началото на 19-ти век от Жакард. Първият компютър, реализиращ програмируеми алгоритми, е създаден от Тюринг през 1936. Първият компютър, управляван от програма в съвременния смисъл, е Z3, построен през 1941 от Цузе. Всички са в Европа…

    Какво точно е било първото на МЕСМ, не мога да разбера…

Коментар