Ултрабук компютрите срещу MacBook Air

Ултрабук компютрите навлизат уверено на пазара. Първите модели бяха обявени преди броени месеци, а анализаторите вече броят продадените устройства и прогнозират сериозен ръст в сегмента в близките години.

Тънките, леки и стилни компютри несъмнено привличат интереса на купувачите. Въпросът е по-изгодни ли са ултрабуците, работещи с Windows, от епълските MacBook Air, по чието подобие са направени. Какви са предимствата на едните и другите?

MacBook Air даде тон на РС индустрията в създаването на тънки и леки ноутбук компютри

Apple въведе MacBook Air през 2008 година и го превърна в безусловен избор за потребители, които търсят истинска мобилност и стил. Чак сега РС индустрията отговори на това предизвикателство с концепцията Windows ултрабук, наложена от Intel.

Първите ултрабуци, излезли на пазара, бяха Acer Asire S3 и Asus Zenbook UX31. По-надолу са сравнени именно тези два модела с флагмана на Apple – MacBook Air, в частност 13,3-инчовите варианти.

Размери

Разликите в размерите на трите ноутбука са незначителни. MacBook Air има размери 12,8х7,59х0,68 инча (ширина, дълбочина, височина). При Acer те са 12,59х7,59х0,68, а при Asus – 12,9х8,9х0,78, т.е. Zenbook е малко по-голям от останалите.

Тегло

Макар и да са еднакви по размери с MacBook Air, ултрабуците отстъпват по показателя тегло – те са по-тежки от епълския ноутбук. MacBook Air тежи 1 кг, докато Aspire S3 има тегло около 1,34 кг, а Zenbook – близо 1,3 кг.

И трите разглеждани модела разчитат на 13,3-инчов екран. Zenbook се отличава с най-висока резолюция –  1600?900 пиксела или 138 пиксела на инч. MacBook Air предоставя 1440х900 пиксела (128 пиксела на инч), а Aspire S3 се задоволява с масовата резолюция 1366х768 (118 пиксела на инч).

Процесор

Уеднаквяването на характеристиките проличава и при процесорите. Разглежданите модели разчитат на един и същи чип – Intel Core i5. Нищожната разлика е, че Aspire S3 работи на тактова честота 1,66 GHz, докато при останалите два ноутбука честотата на процесора е 1,7 GHz.

Графика

Един и същи GPU обезпечава графичната производителност на сравняваните ноутбуци. Това е интегрираното решение Intel HD Graphics 3000, което в общия случай е добро за повечето съвременни игри, но не може да се сравнява със самостоятелните графични карти.

Ултрабуците и MacBook Air са еднакви и по отношение на оперативната памет. Трите модела разполагат с по 4 GB RAM – обем, който се приема за задължителен в съвременните лаптопи.

Сторидж

Тук вече трите модела се различат. MacBook Air и Zenbook имат твърдотелни дискове (SSD) с капацитет по 128GB. Aspire S3 обаче комбинира 320GB хард драйв (HDD) и 20GB SSD за ускоряване на някои операции. От друга страна, „чистите” SSD модели имат скоростни предимства.

Живот на батерията

Производителите винаги обещават дълги часове работа на батерия. Декларираните стойности обаче са достижими при компромисно ползване на ноутбука (слабо осветяване, без Wi-Fi и пр.). При нормална употреба животът на батерията все още е незадоволителен като цяло при лаптоп компютрите. Apple и Asus декларират до 7 часа работа на батерия, Acer обещава 6 часа.

Цена

За много потребители цената е най-важният детайл. Aspire S3 бие по този показател своите конкуренти, благодарение на отказа от SSD. Твърдият диск в модела предлага повече капацитет и същевременно снижава цената на компютъра.

MacBook Air е най-скъп, като за него купувачите ще трябва да платят около 200 евро повече отколкото за Zenbook, макар и двата да имат SSD дискове. Mac феновете ще кажат, че Apple има по-интуитивен дизайн, но други ще се радват да спестят долари за компютър със същата функционалност.

На пазара у нас MacBook Air се предлага за около 2500-2600 лв. Aspire S3 струва 1600 лв., докато цената на Zenbook е около 2050 лв.

Останалото…

MacBook Air има някои особености, като например порт Thunderbolt, който се налага от Intel като алтернатива на USB. Преобладава мнението също така, че моделът на Apple разполага с по-добър тракпад от своите конкуренти, що се отнася до сензорна чувствителност и други параметри.

Acer Aspire, от своя страна, има изключително предимство в цената – от порядъка на няколкостотин лева спрямо Zenbook и почти 1000 лв. спрямо MacBook Air. Подобна разлика в цената ще е решаваща при избора за повечето потребители.

По какво се различава Zenbook? Като хардуер, той е почти идентичен с MacBook Air, но е по-евтин с около 500 лв. към момента и работи с Windows – на практика това е един по-евтин MacBook Air с операционна система на Microsoft.

В крайна сметка изборът на един от трите модела не е толкова труден. Ако искате най-достъпния ултрабук, решението е Aspire S3, като единственият компромис е HDD вместо SSD, но пък получавате по-голям капацитет. Ако пък търсите 100% алтернатива на MacBook Air с операционна система Windows – насреща е Zenbook, при това на по-ниска цена. Почитателите на Apple не се нуждаят да бъдат убеждавани в предимствата на марката – те винаги са готови да платят повече, за да имат стилен MacBook Air или друг продукт на компанията от Купертино.

Коментари по темата: „Ултрабук компютрите срещу MacBook Air”

добавете коментар...

  1. ttr

    AIR-a го използвам за подложка на мишката, когато играя SKYRIM на Alieware-a си 🙂

    шегувам се…

    използвам един acer на цена 1300 лв… и пак играя skyrim на високи детайли върви гладко…

    немога да разбера как се намират хора, които си дават парите за невероятно тънки и не особено бързи фейсбук машини… моят дебел 2 см лаптоп и на половина цена има доста по-завидни параметри от тези ултра winbook-измишльотини… има си netbooци и таблети…

Коментар