Испания прие закон срещу интернет пиратството

Испанското правителство прие ново законодателство, което ще ограничи достъпа на потребителите до интернет сайтове за споделяне на файлове със защитено съдържание.

Законът ще позволи на властите или да блокират достъпа до сайтовете за споделяне на файлове, чрез съдействие от интернет доставчиците, или пък напълно да ги затворят, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Комитетът по интелектуална собственост ще има правомощията да реагира срещу даден интернет сайт в рамките на 10 дни, след като е подадена жалба от страна на правоносители.

Законът за устойчива икономика (LES – Sustainable Economy Law) е познат още като Законът Синде, по името на бившия министър на културата Анхелес Гонзалес-Синде. Проектозаконът бе предложен от предишния парламент на Испания през февруари 2011 г., но не бе приет от тогавашното правителство.

Поелата властта в средата на декември 2011 г. Народна партия (Partido Popular) се зае с въвеждането на закона. Вицепремиерът Мария Сорая Саенц де Сантамария обяви, че целта на новите мерки е да защитят правата на интелектуална собственост от ограбване, като коментира, че по този начин Испания налага световните стандарти за борба с интернет пиратството.

Очаква се новият закон да повлияе положително върху инвестициите от страна на големи испански медийни и технологични компании, което от своя страна да подпомогне икономиката на страната. До момента Испания, както и България е печално известна с едни от най-високите нива на интернет пиратство в Европа, припомня БАМП.

Коментари по темата: „Испания прие закон срещу интернет пиратството”

добавете коментар...

  1. Иван

    A БАМП що не споделят, че Испания е била заплашена с търговски санкции от САЩ, за да приеме такъв закон?

  2. Радко

    Никой не може да спре интернет пиратството. Хората винаги ще намерят начин да не си плащат 🙂
    Подобен род закони само карат хората да стават по-изобретателни, което е чудесно!
    H4XX0R5 F7W!

Коментар