Шефовете на RIM подадоха оставка

 

Торстен Хейнс ще има нелеката задача да изведе RIM от кризата
 
Ръководството на RIM, съставено от дуото Майк Лазаридис и Джим Басили, очаквано подаде оставка. Оттук насетне канадската компания ще се управлява от един изпълнителен директор – за такъв бе назначен Торстен Хейнс, съобщиха официално от RIM.

Досегашните шефове остават влиятелни акционери в RIM, като Лазаридис ще изпълнява и длъжността вицепрезидент на борда на директорите.

Новият CEO ръководеше инженерното направление на компанията от 2007 г., а през август миналата година бе назначен на поста главен оперативен директор по продукти и продажби. Преди да постъпи в RIM, Хейнс, работи 20 години в Siemens.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Apple превзема корпоративния бастион на RIM
Жена е надеждата за спасение на RIM
RIM гасне, съветват я да се продаде
PlayBook завлича RIM към пропастта
В първото си изявление като CEO на RIM, Торстен Хейнс обеща следващата операционна система BlackBerry 10 да излезе навреме, което би трябвало да означава до края на 2012 г. Той подчерта също, че няма да променя коренно стратегията за развитие на RIM.

Оставката на Лазаридис и Басили се очакваше, предвид слабите резултати на RIM в последно време. Компанията отстъпва пазар при смартфоните, а на пазара за таблети новото й устройство PlayBook засега търпи провал.

По-рано се считаше, че начело на канадския производител ще застане Барбара Стаймест, която е известна с позициите си в Кралската банка на Канада и фондовата борса в Торонто. В крайна сметка обаче Стаймест ще упражнява своето влияние като независим председател на борда на директорите на RIM.

Коментар