Възходът на LTE и кой ще спечели от него

Разходите за изграждане мрежи от четвърто поколение LTE ще нараснат три пъти през 2013-та в сравнение с настоящата година и за първи път ще превишат инвестициите в мрежи 3.5G, възлизайки на $24,3 млрд. (спрямо $8,7 млрд. през 2012 г.), прогнозира IHS iSuppli.

В следващите години разходите за LTE (Long Term Evolution) ще продължат да растат, като се очаква през 2015 г. да достигнат $36,1 млрд.

В предходните четири години технологията 3.5G доминираше в общия обем на харчовете на операторите и ще запази най-голям дял и през 2012.

Догодина обаче за 3.5G оборудване ще бъдат изразходвани около $19,8 млрд., докато LTE мрежите ще погълнат $24,3 млрд.

Към мрежите от междинно поколение 3.5G се отнася например HSPA, която позволява предаване на данни със скорост 14 мегабита в секунда и дори по-висока. Това е повече, отколкото предлагаше първоначално стандартът 3G – няколко мегабита в секунда, но е значително по-малко от скоростта на LTE, която достига стотици мегабита в секунда. LTE има също предимството на по-ниска себестойност за предаване на един бит данни.

Според IHS iSuppli, значимият ръст на разходите в LTE започна през втората половина на 2009 година, когато подобни мрежи започнаха да изграждат оператори в Европа, Северна Америка, Япония и Южна Корея. През 2010 г. в света имаше 160 LTE мрежи в процес на изграждане, тестване или комерсиална експлоатация. В момента броят на такива мрежи е около 200, а към 2014-та се очаква броят на LTE абонатите да нарасне до 744,2 млн.

LTE носи голям потенциал за производителите на оборудване, предвид прогнозите за ръст. Ще спечелят онези доставчици, които могат да предложат ефективни и съвместими решения с технически показатели, отговарящи на спецификациите на LTE. Такива са например решенията от типа „Any G to LTE”, поддържащи обратна съвместимост с широко използваните стандарти 2.5G и 2.75G.

Освен производителите на оборудване ползи ще извлекат и доставчиците на полупроводникови компоненти. Според IHS iSuppli, перспективен е сегментът на т.нар. фемто-станции – това са компактни модули за мобилна връзка, които обезпечават работа на LTE в неголеми помещения, подобно на Wi-Fi точките.

Успехът на производителите на чипове ще зависи също от способността им да удовлетворят нуждите на операторите, които ще се различават не само индивидуално, но и по географски признак, заключава анализът IHS iSuppli.

Коментар