Заплахата за сигурността на смарт-грида не е илюзорна

В света на смарт-грид технологиите все повече се говори за „оперативна съвместимост“. Това не е странно, като се има предвид, че оперативната съвместимост и производителността са от ключово значение за успеха на бъдещите интелигентни електроразпреелителни системи.

Странното обаче е, че 15 процента от доставчиците и ютилити фирмите, ориентирани към смарт-грид технологии, не са склонни да тестват сигурността на мрежите си, пише GreenTech.bg. Ново проучване на KEMA заключава, че информираността относно кибер-сигурността е ниска, а това е твърде важна тема.

Според доклад на GTM Research от август, налице е голяма неопределеност по отношение защитата и сигурността в индустрията – и това положение ще доминира в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Преодоляването на несигурността ще зависи от националните мерки и координираните действия на национално равнище, но доставчиците и ютилити фирмите не бива да чакат властите да действат първи.

Заплахата не е илюзорна. Наличието на кибер-уязвимости би коствало милиони на ютилити дружествата, докато задаването на правилния въпрос и предприемането на мерки навреме би спестило цяло състояние. Освен милионите долари, които би коствало закърпването на дупките след инцидент, наличието на сериозен и действащ план за киберсигурност е и въпрос на потребителско доверие и взаимоотношения с клиентите.

GTM Research очаква пазарът на продукти за киберсигурност за смарт-грид индустрията да нарасне от $120 млн. през 2011 до $237,6 млн. през 2015. Това ще е вторият най-важен сегмент в оперативния растеж на ютилити бранша след автоматизиране на дистрибуцията.

Коментар