Asus Eee Pad Transformer Prime – три хубави дни

За момента Asus Transformer Prime няма аналог на нашия пазар. Таблетът стъпва на процесорен чип Tegra 3 от Nvidia, с четири ядра и 12-ядрена видеокарта GeForce. Предлага се в комплект с мобилна-док клавиатура и мишка като опция.

Обикновено в тези ревюта почваме с описание на външния вид на героя. Тоя път ще караме отзад напред.

От Asus анонсираха продукта като подходящ за хората 2.0 – динамичните млади професионалисти, които не само ползват, но и активно създават съдържание.

На пръв поглед посланието е основателно – док-клавиатурата се слива с таблета в едно пълноценно устройство, с добра издръжливост и с всички параметри на класното мобилно устройство – тънък профил, леко тегло, моментална събудимост, инструменти за коригиране на дисплея срещу слънчевата светлина.

Освен че решава в полза на удобството текстообработката, док-станцията на Asus дава допълнителни 6 часа батерия и така потребителите могат да разполагат с устройството си до общо 18 часа. Не виждаме кой би имал нужда от повече, все пак трябва и да се спи.

Като изключим стандартните приложения на Google за Android, фабрично инсталираният софтуер е оскъден. Разбира се с Android market може да развихрите фантазията си, но все пак не е зле да има инсталирани базови приложения, с които да се стартира. Особено от гледна точка на хората, които за пръв път ще си купят таблет.

На разположение е офис пакетът Polaris – за работа с Word, Excel и PowerPoint. С него обаче за многозадачност на изпълненията дума не може да става. Снабден е с прилични инструменти за четене и редактиране, но ако има начин да се работи в повече от един документ едновременно, нека някой да сподели.

SuperNote, който също идва бонус, е забавен софтуер за писане с пръсти по екрана, запаметяващ текста моментално. Това е удобно, забавно и същевременно полезно приложение.

С този софтуерен пакет Тransformer Prime e по-близо до таблет, отколкото до нетбук и това, че разполага с удобна клавиатура, за съжаление не променя факта, че за дългосрочно писане и обработка на документи е по-добре да включите нот-нет-ултрабука.

Едно възможно предизвикателство е също root-файловата система, която ще бъде първоначално непривична за свикналите с Windows.

В мобилната клавиатура са разположени няколко бутона за регулиране на яркостта на екрана, заключване на писането с пръсти по таблета и заключване на приложенията – много удобен ред бутони. Иначе, докато е на док-станция, дактилното управление по екрана и работата с клавиатура и тъчпад работят безконфликтно.

Поддръжката на мишка още не е стандарт при таблетите – а според нас и да не стане, едва ли някой ще страда. В случая на Аsus Transformer Prime не можем да си представим при този капацитивен екран, комбиниран с тъчпад, на кого ще му притрябва и мишка. Самият екран (10.1 инча) е с добро качество и отличен ъгъл на видимост; без олеофобно покритие – препоръчваме от къпичките за почистване.

Адмирации заслужава корпусът на таблета (8.3 мм). Макар и не на всеки да е по вкуса металният тип “инокс”, лекият и тънък (по-тънък дори от iPad) профил ще оценят всички. Съчетан с ниското тегло (586 грама) поставя ергономиката на високо ниво. Компанията заслужено се гордее с Transformer Prime “като единственият метален таблет с толкова малко тегло”.

Има не една, а две камери – предната (1.2 MP) е за видеоконферeнтни разговори примерно, задната е 8-мегапикселова, с автофокус и LED светкавица; в док-станцията се намират още слот за микро SD карта, аудио вход-изход и микро HDMI порт.

Дизайнът несъмнено е иновативен и заедно с изработката съвсем очаквано спечели фенове си. Transformer Prime се предлага на пазара в два цвята – “сив аметист” и “златно шампанско” (Amethist gray и Champagne gold).

Вариантът с 32 GB вградена памет струва 1199 лева.

Коментар