Интелигентните градове на бъдещето

Днес 52% от световното население живее в градовете. До 2050 г. този процент се очаква да нарасне до 70%. Това поставя серия изисквания към градовете, тъй като изпреварва сегашните възможности на повечето от градските центрове, пише GreenTech.bg.

На пръв поглед Амстердам, Стокхолм, Масдар и Сингапур може да нямат много общо. Но те са сред седемте града, които могат да послужат като модели за бъдещите умни градски центрове.

Технологиите ще играят централна роля в определянето на това дали бъдещите градове са хармонични, жизнени и устойчиви, сочи скорошен доклад от Lux Research. Ефективните бъдещи градове ще интегрират технологии за намаляване на въздействието им върху околната среда, като в същото време постигат устойчиво справяне с нарастващото население.

Докладът на Lux посочва осем рамки за развитие на интелигентните градове на бъдещето, посочвайки седем града, които най-добре илюстрират тези модели. Анализът се спира и на технологичните компании, които са работили за създаване на градските центрове.

Сингапур – този град затвърждава позицията си като ИТ хъб за над 200 мултинационални фирми. Той е лидер в интелигентната и устойчива градска инфраструктура, където се съчетават зелени сгради, екологичен трафик, екологично отношение към водата и интелигентни електро-мрежи. Фирмите, работещи със Сингапур, са Siemens, Accenture, Daimler, Mitsubishi, Schneider Electric, Oracle, IBM, HP, JTC Corporation и Philips.

Амстердам – в допълнение към определянето на серия от смели цели за устойчиво развитие, Амстердам започна похода си към превръщане в първия интелигентен град в Европейския съюз през 2009 г. IBM, Cisco и Philips са сред фирмите, работещи с Амстердам.

Стокхолм – отдавна утвърден като един от водещите еко-градове, Стокхолм е известен с водещата инициатива Hammarby Sjostad – устойчив квартал с интегрирана енергия, вода и управление на отпадъците. 35 000 души живеят в тозиквартал, който е сред централните градски индустриални зони. В списъка от фирми, работещи с Швеция, попадат IBM, Ericsson, Echeleon, Landis & Gyr и Acumentrics.

SmartGridCity – Това е демонстрационен проект за умен град в град Боулдър, Колорадо, най-вече дело на ютилити дружеството Xcel Energy. Accenture, чиито инициативи включват създаване на интелигентна мрежа на града, също е работила по проекта.

Масдар – зеленият град на стойност 22 млрд. долара, предвиден от правителството на Абу Даби, също се радва на внимание в доклада на Lux, който отбелязва, че сградният кодекс на града е еквивалвнтен на „LEED-Platinum“. За създаване на Масдар са работили бизнес партньори като Siemens, Abengoa Solar, BASF, General Electric, Schneider Electric, Mitsui, Mitsubushi Heavy Industries и 3M.

Свободна икономическа зона Инчеон – намира се в Инчеон, Южна Корея, недалеч от Сеул и се състои от четири хъба – бизнес център, изследователски център за ИТ и биотехнологии, летищен и корабоплавателен център и туристическа зона. Включва също Сонгдо – град, построен „на зелено“ върху регенерирана земя. Cisco е бизнес партньор на инициативата.

PlanIT Valley – разработен в северната част на Португалия, PlanIT Valley се очаква да бъде дом за около 225 000 души, когато бъде завършен през 2015 г. Ще служи като жива лаборатория за различни иновации. Партньори в плана са Cisco и Microsoft.

Технологиите са от ключово значение за успеха на градовете на утрешния ден и компаниите в сектора  трябва да разбират многообразието от модели, при които бъдещите градове ще се развиват, казва докладът. Те трябва да разберат също така плюсовете и минусите на всеки модел, за да намерят подходящото си място в тези пространства.

Коментар