Мобилните телефони се превръщат в джобни банки

Освен за разговори, хората вече използват своите телефони, за да сърфират в мрежата, да правят снимки и да изпращат текстови съобщения. Сега се увеличава и броят на банките, които предлагат плащане на сметки и парични трансфери да се извършват по клетъчните телефони.

През септември Wachovia, четвъртата по големина банка в САЩ, започна да предлага на повече от 4 милиона от онлайн–банковите си клиенти да получават извлечения и да правят трансфери чрез клетъчните си телефони. Двете най-големи банки – Bank of America и Citigroup, скоро ще стартират подобни услуги, като предложат на клиентите си да плащат сметки чрез мобилните телефони.

Тези факти маркират най-мащабния старт на предлагане на банкови услуги по клетъчен телефон. В края на 90-те години, Bank of America, заедно с други банки, тества технологията с малък брой клиенти, но резултатите тогава не бяха обнадеждаващи. Сега банките са готови да се обзаложат, че този път ще бъде различно, тъй като почти всички клиенти имат мобилни телефони, голяма част от които с достъп до интернет.

Някои анализатори са съгласни, че не става въпрос “дали”, а “кога” ще се случи банкирането по мобилния телефон. Според експерти от TowerGroup, това, което iPod направи за електронната музика, ще бледнее в сравнение с промяната, очаквана от въвеждането на клетъчни телефони в паричните транзакции.

За интензивно пътуващите бизнесмени възможността да плащат сметки и да извършват транзакции по мобилния си телефон определено ще е от голяма полза. Не всеки обаче ще иска да плаща сметки по телефона си, смятат анализатори от Javelin Strategy&Research. Някои защитници на потребителите се безпокоят за сигурността на банкирането по клетъчен телефон. От Privacy Rights Clearinghouse казват, че дори и след направените достатъчно подобрения на сигурността, трябва да се внимава много, когато се използва технологията.

Всяка банкова система работи различно на мобилен телефон. Клиентите на Bank of America, например, трябва да се регистрират за мобилно банкиране, преди да го използват, докато тези на Citi трябва да си свалят програма на телефона. От Wachovia казват, че нейните клиенти, които използват онлайн банкови услуги, сега могат да получат достъп до банковите си сметки през клетъчни телефони, които разполагат с интернет и имат операционна система Windows Mobile 5.

Банките казват, че потребителите по принцип няма да са отговорни за банкови измами по клетъчния телефон. Въпреки това обаче тези, които твърдят, че са жертва на измама, все още ще носят бремето да го докажат, посочват експерти. Извън всякакво съмнение е, че със стартирането на мобилното банкиране, клетъчните телефони ще бъдат новата цел на крадците.

Коментар