Мултиезиковият проект CESAR ще дебютира в София

Най-голямото международно‭ роудшоу ‬за езикови технологии и лингвистични изследвания ще се проведе у нас, съобщиха от Института за български език при БАН.‭ В рамките на събитието ще бъде представен за пръв път ‬CESAR – най-големият проект на Европейската комисия за изграждане на многоезично информационно общество.

 

Форумът ще привлече на 2‭ ‬май в София европейски учени,‭ ‬институти,‭ ‬фирми от‭ ИТ‬ сектора,‭ ‬преводачи,‭ ‬лингвисти и компютърни специалисти.‭

57%‭ ‬от европейците купуват в интернет стоки и услуги на езици,‭ ‬които не са им родни, сочат данни от изследване на ЕК. А‭ ‬55 на сто от потребителите ‭ ‬четат съдържание на чужди езици и 35% използват такива,‭ ‬когато пишат имейли или публикуват съобщения и коментари онлайн. Идеята на проекта‭ ‬CESAR е да се разработят приложения за кръстосано извличане на ресурси и компютърна обработка на езика,‭ ‬които позволяват автоматичен превод,‭ ‬както и поддържане,‭ ‬управление и генериране на общодостъпно съдържание,‭ ‬коментират от Института по български език.‭ ‬Целта е да изчезнат  границите между близо‭ ‬60-те езика,‭ ‬които в момента се говорят в Европа,‭ ‬като паралелно с това се запази цялото им многообразие и богатство.‭

CESAR e част от‭ ‬META-NET‭ – ‬Мрежа за върхови постижения,‭ ‬в която членуват‭ ‬57‭ ‬изследователски центрове от‭ ‬33‭ ‬страни.‭ Проектът‬ стартира в началото на‭ ‬2010‭ ‬г.

Езиковите технологии помагат на хората да си сътрудничат,‭ ‬да търгуват,‭ ‬да споделят знание и да участват в социалния и икономическия живот,‭ ‬независимо от техните езикови бариери и компютърни умения,‭ ‬обясни проф.‭ ‬Светла Коева, директор на ИБЕ.‭

“Английският,‭ ‬френският,‭ ‬немският и испанският може и да са най-разпространените в момента в глобалната мрежа,‭ ‬но с бурното нарастване на съдържанието на езици,‭ ‬които се говорят в Азия или в арабския свят,‭ ‬ситуацията коренно се променя.‭ ‬Големият въпрос е кои европейски езици,‭ ‬сред които и българският,‭ ‬ще се развият и останат в световното информационно пространство”,‭ ‬подчерта проф.‭ ‬Коева.

Според нея такава е целта и на форума в София‭ – ‬да направи достъпни множество езикови ресурси и програми за български,‭ ‬унгарски,‭ ‬полски,‭ ‬хърватски,‭ ‬сръбски и словашки,‭ ‬които включват едно-‭ ‬и многоезикови корпуси,‭ ‬речници,‭ ‬лексикално-семантични мрежи и релевантните програми за тяхната обработка.

по темата: „Мултиезиковият проект CESAR ще дебютира в София”

добавете коментар...

  1. Gloria

    Откога чакам нещо по-добро и достъпно от преводача на Google!

  2. Клементина Йорданова

    Това е една много хубава новина! Ще чакам форумът и още новини за него с нетърпение! У нас има прекрасни специалисти по компютърна лингвистика, които работят по световни проекти и за техните постижения си заслужава да пишете!
    Благодаря ви, че ви има и се интересувате от една основна тема на езикознанието в бъдещето! С интерес следя вашите статии по тези въпроси.

Коментар