Клъстерирането прави бизнеса по-конкурентен

Компаниите, които търсят най-добрите варианти за съотношение между показателите на бизнеса – качество, производителност, иновативност и печалба, използват различни форми на обединяване.

През последните години една от най-ефективните форми на обединяване на фирми от различни сектори са бизнес клъстерите, заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова по време на кръгла маса, посветена на напредъка на България в развитието на конкурентоспособни клъстери.

Създаването и развитието на конкурентоспособни клъстери е един от приоритетите на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Българските предприятия могат да кандидатстват по процедура, която се финансира с 15 млн. евро от оперативната програма, припомни Хубенова. Процедурата е открита на 16 юли 2010 г. без краен срок за кандидатстване.

По нея могат да бъдат финансирани проекти за създаване на нови и развитие на съществуващи клъстери от български предприятия. Допустими кандидати са както самите фирми, така и образователни институции, изследователски организации, БАН и нейни институти, експериментални лаборатории, изследователски организации, неправителствени организации. Всеки индивидуален проект може да бъде финансиран с максимум 2 млн. лева от програмата.

Основна цел на процедурата е да насърчава бизнес кооперирането и свързването в клъстери като фактор за повишаване на конкурентоспособността на икономиката. До момента по тази схема са подкрепени десет клъстера в страната.

Коментари по темата: „Клъстерирането прави бизнеса по-конкурентен”

добавете коментар...

  1. cluster

    правилно си прочел това е кастриране на крайния потребител.

  2. asd

    първият момент прочетох "кастрирането" . бррр…

Коментар