Учени показаха ултразвукова отвертка

Учени от шотландския университет Дънди показаха прототип на отвертка, която работи с ултразвук. Устройството не може да развива винтове, но привлича и завърта предмети.

Подобна отвертка ще намери приложение преди всичко в медицината, където ще се използва за извършване на неинвазивни операции, споделят учените пред BBC.

Прототипът е изграден на базата на оборудване за магнито-резонансна томография. Устройството може да повдигне и завърти диск, поставен във вода, около оста му.

Учените са оптимисти за бъдещето на разработката. „Нашата ултразвукова отвертка може да направи повече от това просто да завърта предмети”, коментират от екипа.

Иновативното устройство може да се използва в неинвазивната ултразвукова хирургия и за ултразвукови манипулации с клетки, твърди д-р Майк МакДоналд.

Експериментът не само потвърждава фундаментална теория от физиката, но и демонстрира ново ниво на контрол над ултразвуковите лъчи.

Коментари по темата: „Учени показаха ултразвукова отвертка”

добавете коментар...

  1. Steve

    Д-р Ху има пръст в цялата работа 🙂

  2. Winterplace

    Aз също не намирам за редно да се коментират само, за да се изкажеш. Първо е тъпо, защото след като си прочел, значи си очаквал нещо да научиш и най-малкото си наясно, че не знаеш всичко възможно на света, и второ – ако нямаш какво да смислено да добавиш защо да занимаваш хората със себе си? Но това си е до възпитание.

  3. анонимно

    Всъщност става ясно какво се разбира под "ултразвуковите лъчи" – ултразвуковите вълни, които са ограничени в едно "тънко" направление. Както се вижда и това обяснение не е много ясно и дори коректно, така че използваното в статията "ултразвуковите лъчи" е правилният вариант.

    Иначе Peter много си докачлив, но наистина е хубаво статиите да бъдат грамотно написани (както се разбра, то забележките ми не са конкретно за тази статия).

  4. Peter

    уффф, все некой многознайко ще се обади… за какво четете новини като знаете всичко????

  5. Bill

    "ултразвуковите лъчи" – не, а "ултразвуковите вълни"

Коментар