Едрият бизнес ще спасява света от глобалното затопляне

Лидерите на няколко световни корпорации призоваха във вторник за бързи и решителни действия срещу промяната на климата, предизвикана от емисиите на парникови газове и въглероден диоксид. Близо 100 компании се срещнаха в университета „Колумбия”, за да подпишат формално заявление за борба за чиста енергия и срещу промяната на климата, породена от хората и бизнеса, писа forbes.com. Компаниите са членове на “Световната кръгла маса за промяната на климата”, формирана през 2004 година, за да изследва критичните проблеми и да промени обществената и индустриалната политика.
Международната бизнес общност търси начин да състави план за намаляване на удара, нанесен от хората, върху околната среда, без да се навреди съществено върху енергията и икономическия растеж, казва Джефри Сакс, директор на Earth Institute в Колумбийския университет и инициатор на Световната кръгла маса. Проблемът изисква действия в момента, но няма да се разреши веднага, допълва той.
Бизнес лидерите се надяват, че планът за борба срещу промяната на климата ще бъде задействан до 2012 година. Това е спешен проблем, за решаването на който са наложителни действия в световен мащаб и то в най-скоро време, за да се намали риска от сериозен човешки удар върху природната система на Земята, се каза в общо изявление.
В днешно време за източници на енергия се използват най-вече изкопаеми горива като каменни въглища, нефт и газ. Експлоатацията на тези горива доведе до период на безпрецедентен икономически напредък, се отбелязва още в изявлението. Сега обаче е пределно ясно, че изкопаемите горива така, както се използват днес, увеличават количеството на въглероден диоксид в атмосферата. Това, заедно с изпускането на други парникови газове, затопля планетата и води до допълнителни удари върху глобалната промяна на климата.
Документът на бизнес лидерите призовава правителствата да си определят научно обосновани цели за намаляване на глобалните емисии и концентрации на въглероден диоксид и парникови газове, както и да предприемат незабавни действия за постигането на тези цели. Бизнес общността иска план, тъй като той носи предвидимост. Участниците в срещата отчитат също, че обикновено политиците застават зад бизнеса, когато става дума за нуждата от намаляване на вредната човешка дейност.
Препоръките трябва да станат задължителни, призова Джефри Сакс. Според него, разходите за намаляване на въглеродните емисии са по-малки, отколкото се страхуват хората. За да е успешна кампанията, в нея трябва да се включат страни като Китай, Индия, Австралия и САЩ. Очаква се Китай в скоро време да задмине Съединените щати като страната с най-голям брой вредни емисии на парникови газове и въглероден диоксид.
Томас Ериксон, президент на Volvo Group за Северна Америка, заяви, че околната среда е станала един от приоритетите на автомобилния производител, наред с безопасността и качеството. Ериксон смята, че като част от проблема, неговата компания трябва да е и част от решението.
Според Робърт Едгар от Националния съвет на църквите, който е член на Кръглата маса, всеки трябва да се чувства като управител на земята, ограничавайки и намалявайки ударите върху глобалното затопляне и предпазвайки природните ресурси. Това е въпрос на морал, каза Едгар.
На 22 януари в столицата Вашингтон главните мениджъри на 10 големи корпорации, пришпориха конгреса да изиска ограничения за емисиите на парникови газове през тази година. Това действие е породено от мнението на компаниите, че доброволните усилия за борбата срещу промяната на климата са неадекватни.
В свое обръщение към съвета, президентът Буш каза, че на промяната на климата трябва се обърне сериозно внимание, но в същото време се противопостави на каквито и да било ограничения на емисиите на вредни газове. В защита на тезата си, той каза, че чрез разработването на нови технологии, проблемът с промяната на климата може да се разреши.
В януарско писмо до Буш, лидерите на четири големи екологични организации казват, че ограничения за емисиите са нужни, за да се намали потока на въглероден диоксид и други газове, задържащи топлина, в атмосферата. Китай пък съобщи този месец, че ще изразходва повече пари за проучване на проблема с глобалното затопляне, но и каза, че не разполага с достатъчно средства и технологии, за да намали съществено емисиите на парниковите газове.

Коментар