Започва форум за езикови технологии и лингвистика

София ще е домакин на най-голямото международно роудшоу за езикови технологии и лингвистични изследвания, организирано от Секция по компютърна лингвистика в Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при БАН.

Събитието започва в сряда, 2 май, в столичния х-л „Шератон” с участието на български и европейски учени, представители на държавната администрация, фирми от ИТ сектора, преводачи, лингвисти и компютърни специалисти.

Форумът в София е първото от поредица представяния на най-големия европейски проект CESAR за езикови технологии и инициативата МЕТА-NЕТ в подкрепа на многоезиковото информационно общество, съобщи проф. Светла Коева, директор на института и ръководител на проекта от българска страна.

Целта е да се разработят приложения за езикови ресурси и компютърна обработка на езика, които позволяват автоматичен превод, както и създаване и поддържане на общодостъпно съдържание. По този начин ще се преодолеят границите между близо 60-те езика, които в момента се говорят в Европа.

За предизвикателствата пред езиковите технологии и в подкрепа на многоезикова Европа ще говорят Роберто Ченчони, директор на отдела за езикови технологии и машинен превод към Дирекцията на информационно общество и медии на ЕК, проф. Ханс Уцкорайт, координатор на META-NET, и проф. Тамаш Варади – координатор на CESAR.

Теми на форума ще бъдат също политиките в областта на ИКТ и рамковата програма на ЕС „Конкурентоспособност и иновации”, използването на европейския портал за машинен превод, модернизирането на исторически текстове и обучението по езикови технологии във висшите училища.

Коментар