AMD въвежда отворена платформа Roadrunner

AMD обяви иновативна спецификация за дънна платка с кодово име Roadrunner, ориентирана към изграждане на енерго-ефективни и ценово-ефективни решения.

Платформата Roadrunner е проектирана да отговори на нуждите от високопроизводителна изчислителна мощност, облачна инфраструктура и сторидж на индустрията за финансови услуги. Пускането на новата платформа е в съзвучие с мисията на проекта Open Compute за иновации и енергийна ефективност в инфраструктурните технологии.


Дънната платка AMD Roadrunner е проектирана специално за нуждите на финансовия сектор

Roadrunner е освободена от ненужни компоненти и същевременно оптимизира най-важните компоненти. Създадена е на базата на процесори Opteron 6000, които предлагат най-високи капацитет на паметта и пропускателна способност сред продуктите на AMD.

Платформата отговаря на точно определена функционалност, при това е изключително енергоефективна и намалява общата цена на притежание (TCO).

“Платката Roadrunner разполага с висока степен на гъвкавост и може да се конфигурира да поддържа както товари с „общо предназначение”, така и облачни, високо-производителни и сторидж приложения”, поясни Лиса Су, старши вицепрезидент и управител на Global Business Units, AMD

Roadrunner е единична платформа с две конфигурации: една за HPC системи и втора за общоцелеви, облачни и сторидж сървъри, или общо 4 групи приложения.

Характеристики на платформата "Roadrunner"

• Дънна платка с размери 16×16,5 инча

Опции за насищане с компоненти според целевата употреба

Гъвкав форм-фактор, включващ 1U, 1.5U, 2U и 3U системи

Отворено управление (Open Machine Management), ценово ефективни опции в зависимост от изискванията

Поддръжка на традиционни инфраструктури за монтаж в шкаф и открит шкаф

Поддръжка на пълната гама процесори AMD Opteron 6000 с най-висок капацитет на паметта и пропускателна способност

Подобно на успеха и динамичното развитие на софтуера с отворен код, отвореният хардуер позволява открит достъп на широка гама инженерни и технологични таланти и създаване на нови възможности за иновация и стандарти, коментира Джордж Брейди, изпълнителен вицепрезидент „Технологична инфраструктура” във Fidelity Investments. 

Коментар