Shell бе обявена за една от 50-те най-иновативни компании в света за 2012 г

Изданието "Технолоджи ривю" (Technology Review) на Масачузетския технологичен институт (MIT) включи Shell в годишния си списък с 50-те най-иновативни компании в света за 2012 г. Shell е единствената представена международна петролна компания от енергийния сектор.

Списъкът, който се публикува от MIT и се прави от Technology Review, описва иноваторите като компании, чието новаторство принуждава останалите да променят своя стратегически курс. Тези 50 компании в списъка се представят от създателите му и като "компании, които през последната година са демонстрирали оригинална и ценна технология, въвели са я на пазара в съществен мащаб и по ясен начин са повлияли на своите конкуренти".

Според Technology Review, Shell е успяла да влезе в този списък, защото е разработила методи за експлоатация на залежи на петрол, за които досега това е било невъзможно. Някои от примерите, включени в оценката са:

– Shell успя да сондира и да започне експлоатацията на най-дълбокия офшорен кладенец в света

– Shell разработи по-евтин начин за извличане на петрол от шисти.

Пълният списък с "50-те най-иновативни компании за 2012 г." може да бъде разгледан тук: http://www.technologyreview.com/tr50/2012/?topic=energy  

Другите компании, включени в списъка в категориите енергетика и материали, отразяват изобретяването на нови технологии и възможността да се погледне по иновативен начин на съществуващи проблеми.

Допълнителна информация:

Рекорди в дълбоки води

Shell държи 11 от 15 световни рекорда за разработки в дълбоки води, включително най-дълбокото сондиране и производствена платформа, най-дълбокия подводен кладенец и най-дълбокия подводен тръбопровод за проекта Пердидо в Мексиканския залив.

Нов начин за извличане на петрол от шисти

Патентованите от Shell процеси In-situ Conversion Process и In-situ Upgrading Process (ICP/IUP) обещават да отключат огромни резервоари от шистов и съответно тежък нефт. Устойчивото и икономически ефективно прилагане на тази технология разчита на развитието на солидна подводна система за вкарване на топлина – (дълги електрически нагреватели), което доведе до значителен напредък по отношение на изследването, разработката и приложението на тези системи в последните няколко години.

Албърт Харви, Ръководител на екипа за разработка на нагреватели, каза: "Нагревателната система на Shell е базирана на комерсиална технология с кабели с минерална изолация. Направихме големи крачки в производството на дълги, високо температурни, с голяма енергийна мощност кабели."

По-бързо съставяне на геологически карти ускорява търсенето на петрол

Shell използва нови алгоритми, за да обработва огромното количество сеизмични данни, които се събират при подготовката на карти на находища. Това позволява на геолозите да изучават солни депозити под Мексиканския залив.
 

по темата: „Shell бе обявена за една от 50-те най-иновативни компании в света за 2012 г”

добавете коментар...

  1. editor

    Информацията в секция Прес съобщения не е част от независимото редакционно съдържание на TechNews.bg. Прес съобщенията се публикуват без редакционна намеса.

  2. Янко Ангелов

    "по-евтин начин за извличане на петрол от шисти"!!
    Шел може да давана само като пример за безскрупулна корпорация, която гази човешки права в Третия свят, който и без това си има сериозни проблеми, съсипва делтата на реките и подклажда местните конфликти с лобиране за своя бизнес.

    Колкото и пари в PR и реклама да налива, няма да измие този си имидж. Поне не ни го сервирате като новина. Благодаря!

Коментар