SMS-те ни правят по-искрени

Общуването чрез текстови съобщения (SMS) стимулира желанието на хората да бъдат искрени, твърди проучване на Института за социални изследвания към Мичиганския университет. Резултатите са удивителни, коментира Фред Конрад, един от членовете на екипа, провел изследването.

Счита се, че за човека е свойствено да крие важна информация за себе си при писане на текстови съобщения, тъй като те се съхраняват и могат да бъдат прочетени на телефона, в чата или в облака.

Изследването обаче прави точно противоположния извод. Когато пишат текстови съобщения, хората изхождат от принципа на „разумната достатъчност”. С този термин учените обозначават ефекта, при който на серия лични въпроси човек доброволно дава достатъчно подробна информация за себе си, практически без да се замисля.

Фред Конрад вярва, че подобна искреност се дължи на по-спокойната обстановка при текстово общуване и на асинхронния диалог, който дава време за размисъл, за разлика от разговорите по телефона и лице в лице. За по-точен отговор човек се нуждае от определено време.

Според учените, текстовият формат на общуване намалява в някои случаи склонността на човека да скрива истини за себе си или да се представя в необективна, по-изгодна светлина. Предстои да бъде установено при какви условия човек е склонен да пише лъжи в текста – това може да зависи както от външните обстоятелства, така и от характеристиките на самия човек.

Към момента е установено, че за хората е свойствено да бъдат искрени при отговори на числови въпроси – например за това колко често спортуват, колко алкохол пият или колко филма са изгледали.

Коментари по темата: „SMS-те ни правят по-искрени”

добавете коментар...

  1. v

    i alkohola……:)

Коментар