Как баби и дядовци се преброиха електронно

Електронните услуги ще заработят тогава, когато хората припознаят ползите от тях. Пример за това бе случаят с преброяването на населението в България, при което значителна част от жителите се преброиха по електронен път.

“Как стана така, че малко хора имат достъп до компютър и интернет, а толкова много хора се преброиха по електронен път?”, запита реторично Камен Спасов, ИТ експерт, по време на форума BizTech 2012, организиран днес от CBN, Принт енд Пъблишинг и TechNews.bg, с подкрепата на Булмаг АД и ЦАПК Прогрес.

“Стана така, защото никой не искаше да му влизат някакви хора в дома, да стоят там час и да му оглеждат обзавеждането. Затова се намери начин голяма част от хората да се преброят електронно. Там има преброени хора – баби и дядовци – които иначе нямат ни компютър, ни интернет”, обясни Спасов.

Спор предизвика въпросът трябва ли държавата да финансира – макар и с евро-средства – разгръщането на мрежа за широколентов интернет за слабо населените райони. Според някои, навлизането на технологиите трябва да се остави нерегулирано. Други настояват, че само така електронните услуги могат да стигнат до хората, които реално биха ги използвали.

За да заработи електронното правителство, трябват две неща, коментира пък председателят на БАСКОМ Георги Брашнаров. Едното е работеща инфраструктура с ИТ системи, които обменят данни помежду си. Другото е широкомащабна кампания за рекламиране на е-услугите сред обществото, за образоване на хората как и защо да ползват е-услуги.

Коментари по темата: „Как баби и дядовци се преброиха електронно”

добавете коментар...

  1. анонимно

    mhm ти май не си се преброил. Същите тези хора, които пеброяваха ходеха по домовете и събираха кодовете, които системата е издала след преброяването! Така че, така или иначе преблоителите трябваше да ги чакаш, за да им дадеш получения от теб код.

  2. mhm

    Проблема с преброяването не е само да не ти влизат някакви хора в дома, ами да не ги чакаш 2-3 дни да се наканят да дойдат!!! Затова, когато ти е удобно, влизаш в сайта, попълваш формата и излизаш. Между другото формата беше малко объркваща, дори и за мен, така че трябва да се помисли за опростяване!

Коментар