Предстои успокоение на софтуерния пазар

Световният пазар на софтуер отбеляза двуцифрен ръст през 2011 г., което се случва за първи път в посткризисния период. В близките години обаче пазарът ще забави темп, като ръстът ще се сведе до умерени нива, прогнозира IDC. 

 
Основна причина за забавянето е регионът EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), където не се очаква подем заради икономическите трудности, гласи очтетът Worldwide Software Trackers на IDC.
 
35 от големите софтуерни производители са заработили през 2011 г. над милиард долара от своите продукти, което съответства на пазарен дял на групата от 62%. Останалата част от пазара се разпределя между 1129 компании.
 
За първи път сред компаниите, получили годишен приход от софтуер надвишаващ 1 милиард долара, влиза Cadence Design Systems, която разработва програми за автоматизиране на проектирането на електронни устройства и доставяне на инженерни услуги.
 
Само 3 компании от Топ 35 бележат ръст на приходите от над 20% – това са VMware, Salesforce.com и Cadence Design Systems.
 
Microsoft продължава да бъде най-големият софтуерен разработчик в света с дял от 17,8% по приходи. На второ място е IBM, следвана от Oracle, която заедно със SAP (четверта) отчита по-голям ръст от средния за индустрията.
 
Най-бързо растящите сегменти от пазара са социалният корпоративен софтуер, програмите за виртуализация и продуктите за организация на съвместна работа.
 
От географска гледна точка най-високи темпове на растеж показват Азиатско-Тихоокеанският регион и Япония, които заедно имат дял от 16,5% от световния пазар на софтуер, сочат данните на IDC.
 

Коментар