Нов подход скъсява дължината на проводниците в чиповете

Макар и полупроводниковата индустрия да се слави като иновативна, безмилостното изискване за нова система на всеки 18 месеца прави инженерите подозрителни относно изпробването на алтернативни подходи. Ето защо някои експерти ги сравняват с пингвините, около които ледът се топи, но те продължават да правят едно и също нещо.
Cadence Design Systems, разработчик на софтуер за проектиране на чипове, твърди, че неговият алтернативен подход X Architecture ще спомогне за решаване на проблема с нарастващата сложност на чиповете. Методът има потенциал да увеличи бързината и ефикасността на новото поколение чипове, които започват да се появяват на пазара, смятат в Cadence.
Досега в полупроводниковата индустрия се спазваха „Манхатънските правила”. Това е стандарт, при който проводниците, използвани за свързване на превключващите елементи в микропроцесорите и чиповете памет, се движат само по вертикални и хоризонтални оси, но не и по диагонални.
Модерните схеми на чиповете понастоящем са триизмерни. В системата на Cadence няколко слоя от проводници са поставени диагонално, докато другите са разположени по традиционния начин – вертикално и хоризонтално. Както и в стандартния чип, множеството нива от проводници са разделени от изолационен материал и са свързани помежду си през дупчици.
Конструкторите на Cadence казват пред CNET, че са уверени в ползите на технологията. Математиката е ясна: ако можеш да поставиш проводниците диагонално, ще ги скъсиш с 30%, твърди Аки Фуджимура, вицепрезидент в компанията, който помогна за разработването на технологията в Simplex Solutions, придобита от Cadence през 2002 година.
Компютърният чип е сред най-сложните изобретения в наши дни. Проектирането и производството на чипа е облекчено от софтуерни инструменти. Инженерите използват специални програмни езици, които директно инструктират оборудването за производство на чипове.
Броят на транзисторите в най-сложните чипове надминава броя на населението на планетата. Средно в чипа има проводници с дължина около една миля, като най-тънките от тях достигат дебелина от няколкостотин атома.
Най-голямото предизвикателство за Cadence в опита й да наложи своя алтернативен подход за проектиране и производство на чипове може би ще бъде повече “културно”, отколкото техническо, смята Даниъл Хътчисън, президент на компанията за проучвания на пазара VLSI Technology.
Експертът визира консервативното отношение към алтернативните методи в полупроводниковата индустрия. Обикновено с най-голям шанс за възприемане са тези нови технологии, за които се преценява, че ще отнемат най-малко време за пазарна реализация.
Наскоро Cadence се сдоби с двама големи поддръжници в лицето на Agere Systems, производител на клетъчни телефони от следващо поколение, и Teranetics, която разработва високоскоростни мрежови технологии за корпоративни информационни центрове.
Двете компании съобщават за големи спестявания, благодарение на технологията на Cadence. Те идват най-вече от намаляване на консумацията на електрическа енергия, тъй като диагоналите скъсяват дължината на необходимите проводници в силициевия чип.

Коментар