Вирус краде чертежи от AutoCAD

Експерти по сигурността откриха нов вирус, предназначен да краде файлове с чертежи от проектантския софтуер AutoCAD. Червеят, наречен ACAD/Medre.A, е засечен в Перу от облачната система Eset Live Grid.

От словашката компания твърдят, че вирусът изпраща откраднатите файлове към пощенски кутии в Китай. За да прекрати кражбата, Eset се свързала с китайския доставчик Tencent, националния център за реагиране на вирусни заплахи и с компанията Autodesk, разработчик на AutoCAD.

Към момента на откриване на вируса, вече били похитени десетки хиляди AutoCAD чертежи, принадлежащи основно на потребители от Перу. При получаване на сигнала, операторът Tencent закрил пощенските акаунти, използвани за предаване на чертежите, и така предотвратил по-нататъшните кражби.

Освен в Перу червеят е засечен и в някои други латиноамерикански страни. Предполага се, че ACAD/Medre.A се е разпространил най-много в Перу, тъй като зловреден софтуер, модифициран като файл от AutoCAD, бил внедрен в правителствени организации.

Междувременно, Eset създаде и пусна безплатно приложение за борба с вируса, което е достъпно за сваляне от сайта на компанията.

Коментар