Съдържанието отива бързо в облака

Все повече потребители ще съхраняват цифровото си съдържание в облака. Тенденцията се обуславя от желанието на хората да споделят съдържание със своите приятели и да имат достъп до него от различни устройства.

Gartner прогнозира, че към 2016 г. около 36% от цифровите материали ще се съхраняват на сървъри в облака, докато през 2011 г. само 7% от съдържанието беше в „клауда”.

Исторически, потребителите искаха да съхраняват своето съдържание в паметта на локалния компютър. Но вече сме в пост-компютърната епоха, в която хората все по-често ползват по няколко устройства с достъп до интернет, като повечето от тях имат вградена цифрова камера. В резултат на това нараства обемът на създаваното съдържание, а оттук и търсенето на място за съхранение, коментира Gartner.

С появата на персонални облачни системи, активните потребители на цифрово съдържание бързо получават достъп до него от различни устройства, свързани към интернет.

Прогнозите на Gartner сочат, че през 2016 г. световният обем на потребителско цифрово съдържание ще възлезе на 4,1 зетабайта, спрямо 329 екзабайта през 2011 г. Всички тези данни ще се поместват в паметта на смартфони, таблети, мрежови и облачни хранилища, компютри и др.

През миналата година едно средностатистическо семейство е съхранявало 464 GB персонална информация, докато към 2016 г. се очаква този показател да достигне 3,3 терабайта, прогнозира Gartner.

Дефицитът на твърди дискове, породен от наводнението в Тайланд, ускори прехода към облачно съхранение на данни. Анализаторите очакват нарастваща популярност на услугите за съхрание на отдалечени сървъри. В близко време потребностите на хората от място за съхранение ще започнат да удовлетворяват и социалните мрежи, които предлагат възможност за качване на снимки и видео и обмен на това съдържание с други потребители.

Gartner вярва, че търсенето на технологии за облачно съхранение на данни ще стане масово, а компаниите в тази обраст следва да преосмислят своите подходи за правене на бизнес.

Коментари по темата: „Съдържанието отива бързо в облака”

добавете коментар...

  1. до pff #6

    Всъщност си прав. Почетох малко и навсякъде казват, че криптиране в един контейнер, но с два или три алгоритъма един след друг е еквивалентно решение. Например AES-Twofish-Serpent. Дори и ако някой хипотетично разбие AES криптирането (няма да стане поне в близките 1000 години), пред него все още ще стоят Twofish и Serpent, които са дори по-трудни.
    Разбира се всичко това е за сметка на скоростта на писане и четене в защитения файл-контейнер. Колкото повече слоеве за дешифриране има, толкова по-бавно ще се чете и записва информацията. Но за всекидневна работа едва ли ще се усети някаква разлика.
    Напр. на моя компютър само при AES скоростта е 130MB/s, докато при AES-Twofish-Serpent пада до 30MB/s.

  2. shgt

    Един потребител кога ще разглежда няколкото терабайта снимки, съхранени на облака?

  3. Pff

    До 4:
    Няма нужда от 3 контейнера и 1 (един) e достатъчен AES-256, SHA-512 с прилична 20 символна парола и си готов!

    "до Pfff
    29/06/2012, 17:15
    А личното ти пространство в облакът, с твои снимки как лежиш на плажа, представлява интерес на всички хакери по света.."
    Не представлява ако си никой, но ако си някой… Ако ме разбираш.

  4. 4

    Истински ценната лична информация се съхранява най-добре на външен носител – твърд диск или в най-лошия случай флашка, а не по разни ми ти там облаци. Отдалеченото съхранение на данни си има своето приложение: предимно за удобство и мобилност.
    Ако все пак ще си правите в облачна услуга бекъп на личната информация, непременно я защитете с поне 3 слоя пароли и криптиране – например с TrueCrypt контейнер, сложен в друг контейнер, който пък е сложен в трети контейнер, всеки от тях с различна парола. Това ще направи достъпа до информацията много по-труден дори и за вас, но все пак тук говорим за резервно копие, което не е предназначено да се чете през ден, а само в случай на загуба на оригинала.

  5. до Pfff

    А личното ти пространство в облакът, с твои снимки как лежиш на плажа, представлява интерес на всички хакери по света..

  6. WiseMan CAx

    Че Интернет се променя много бързо – променя се, но засега не предвиждам да държа терабайтове в "облака".

    Дай Боже един ден това да стане, разбира се…

  7. Георги Кънев

    Аз ползвам клауда на ICN за хостинг на сайтове, и мога да кажа че това е революция в този род услуги – оптимизират се ресурси и разходи, не се случва да ти падат сайтовете – препоръчвам го с две ръце. От личните файлове съхранявам няколко GB снимки, че ако вземе да ми изгори хард диска да не се разделя с тях…

  8. Pfff

    Никога не бих съхранявал лична информация в "облак"!
    Тя – информацията затова е лична, за да имаш достъп само ти до нея, щом е в облака значи освен поддържащите облака и всеки по-опитен хакер би могъл да има достъп до нея. Защото няма непробиваема защита и всичко може да се хакне, не, че личният ти компютър не може, но просто не представлява интерес за хакера.

Коментар