Учени създадоха най-тънкия материал

Учени от два немски университета създадоха нов материал, твърдейки, че е най-тънкият от всички съществуващи. Досега за най-тънък се считаше използваният от НАСА аерогел, който се състои от 99,99% въздух.

Аерографитът, създаден от изследователи в Техническия университет в Хамбург и Килския университет, има плътност по-малка от 0,2 милиграма на кубически сантиметър, в сравнение с 1 милиграм при аерогела и 0,9 милиграма за металната микрорешетка (синтетична свръхлека форма на пенометал).


Аеорографитът е най-тънкият материал, създаван досега, а освен това е проводник (илюстрация: advmat.de)

Новото вещество се състои от мрежа от кухи въглеродни нано- и микротръби. Ниската плътност на материала позволява той да бъде компресиран 1000 пъти, след което възстановява първоначалната си форма.

В сравнение с аерогела, аерографитът може да носи 25 пъти по-голяма тежест, като освен това е проводник, подходящ за създаване на ултралеки и ултратънки батерии.

Засега не е известно колко ще струва комерсиалният вариант на аерографита. Късче аерогел, което се побира на дланта, има цена 125 долара.

по темата: „Учени създадоха най-тънкия материал”

добавете коментар...

  1. Ivan

    За да бъдем коректни трябва да се уточни, че това не е най-тънкия материал, а е материал с най-малка или най-ниска плътност.

Коментар