60% от служителите у нас работят на “гъвкаво” време

Над половината от служителите в България (60%) сега са свободни от оковите на бюрата си, установи нова анкета на Регус сред 16 000 професионалисти в повече от 80 страни. Тези служители могат да работят извън офиса на тяхната компания през половината от работната седмица или за по-дълго, като с това намаляват общото си време за пътуване и имат свободата да избират места за работа, които се намират по-близо до дома им.

Бизнес организациите все по-често предлагат гъвкави практики на работа. Проучването потвърждава, че почти две пети (38%) от служителите биха работили още по-усърдно в полза на компанията, ако имат възможност да намалят времето си за пътуване.

В рамките на проучването на Регус сред представители на бизнеса в България е бил зададен въпросът как те биха използвали времето, спестено от ежедневното им пътуване до работното място. Най-предпочитаните дейности, избрани от тях, са следните:

• Ще прекарвам повече време с партньора и семейството си (85%)

• Ще разширявам образованието и квалификациите си (77%)

• Ще прекарвам повече време в упражнения и грижи за здравето (72%)

Проучването показва също, че ако бизнес организациите разширят гъвкавите практики на работа за своя персонал, не само ще се подобри здравето, мотивацията и лоялността на служителите, но и цялостната продуктивност, тъй като служителите ще работят повече.

Според по-ранни проучвания на Регус, продуктивността на 72% от компаниите се е увеличила като пряк резултат от въвеждането на гъвкави практики на работа.

Предимствата на гъвкавата организация на работа са двустранни: от една страна, служителите се чувстват по-отпочинали и по-здрави, а от друга – те са също така и по-продуктивни, като това е от полза и за бизнеса, коментират от Регус.

Коментар